13 cu ghinion

Chiar daca esti sau nu superstitioasa, este imposibil sa nu fi auzit de ghinionistul numar 13. Vrei sa rezolvi ceva important astazi? Este 13, asa ca ar trebui sa te mai gandesti putin. Te-ai certat de dimineata cu iubitul? Cu siguranta, tot 13 a fost de vina. Te-a stropit o masina in drum spre serviciu? Nu este cazul sa te mai intrebi de ce: e 13! Lista poate continua, dar intrebarea este: de unde vine aceasta superstitie legata de numarul 13?



Este foarte interesant sa vezi cum societatea, care a evoluat de-a lungul timpului, a mostenit superstitiile fara sa se intrebe de ce sau de unde au aparut. Spre exemplu, Statele Unite a dezvoltat chiar o fobie in ceea ce priveste cifra 13. In majoritatea hotelurilor de acolo nu vei gasi apartamentul 13, iar zgarie-norii nu au etajul 13.



Exista mai multe teorii dezvoltate pe marginea acestui subiect. Radacinile acestor orientari in functie de superstitie, descoperite in analele religiei, sunt inregistrate inca din vremurile in care crestinismul influenta serios mentalitatea oamenilor.

Religia spune ca, la Cina Cea de Taina, chiar inainte de crucificarea lui Iisus, au participat 13 persoane. Cei 12 apostoli si Iisus, al 13-lea. Mai mult decat atat, se spune ca ziua crucificarii a fost vineri, 13. Pe de alta parte, numarul 13 era sacru pentu pagani si se presupune ca din aceasta cauza crestinii au declarat numarul 13, numarul diavolului. Pe de alta parte, in Italia, unde biserica romano-catolica are o influenta foarte mare, numarul 13 este considerat a fi cu noroc.

Altii spun ca aceasta fobie a numarului 13 se trage de la hindusi.
Acestia credeau ca 13 oameni stransi intr-o incapere aduce foarte mult ghinion. In cazul vikingilor, legenda spune ca, in cadrul unui banchet, Loki, zeul cel rau, l-a ucis pe cel de-al 13-lea invitat, Balder cel Bun, care venise nepoftit la acea reuniune.

Pe de alta parte, egiptenii considera ca numarul 13 aduce foarte mult noroc. Ei pleaca de la premisa ca, in afara celor 12 etape catre eternitate, exista o a 13-a care reprezinta trecerea peste moarte catre viata vesnica. Astfel, ei considera numarul 13 drept un simbol al fericirii vesnice.



Din generatie in generatie, s-au mostenit o serie de superstitii care mai de care mai infricosatoare. Fie ca este vorba despre pisica neagra, de intorsul din drum sau de intalnirea cu preotul, toate ne pun putin pe ganduri, chiar daca nu vrem sa recunoastem ca suntem superstitioase.
Insa, de departe, vedeta superstitiilor este numarul 13.

Sa nu inviti niciodata 13 oameni la masa sau sa nu te asezi niciodata cu 13 oameni la masa. Aceasta superstitie este strans legata de numarul persoanelor de la Cina Cea de Taina;
Daca 13 este vinerea sau martea, cu siguranta se va intampla ceva rau in ziua respectiva, iar daca mai este si vineri, 13 martie, chiar e de rau;
In cartile de tarot, cartea cu numarul 13 semnifica Moartea;
Se spune ca, daca intr-o camera sunt 13 oameni, cel care sta in dreptul oglinzii sigur va muri;
Sa nu incepi sa construiesti nimic intr-o zi de 13;
Daca numele tau este format din 13 litere, o sa ai ghinion toata viata;
Daca esti nascuta pe 13 ale lunii, este clar, esti ghinionista;
Nu planui niciodata vreo activitate pentru ziua de 13 ale lunii;
Se crede ca Tainicul este cea de-a 13-a zodie dintr-un zodiac cu 13 semne.
Acesta este asociat cu femeile, abilitatile psihice sau planurile pe care si le face cineva;
Multe persoane care au stat intr-o casa cu numarul 13, au cerut sa le fie schimbat in 12B.

Asa cum se mostenesc traditiile, obiceiurile, proverbele, din generatie in generatie, asa se vor mosteni si superstitiile. Pe de alta parte, vor fi multi cei care vor incerca sa gaseasca o explicatie logica. Daca esti superstitioasa si crezi ca toate acestea iti pot influenta viata in vreun fel, nu ai decat sa te ghidezi dupa ele. Esti libera sa faci ce vrei!