Cât contează un compliment: Reacția unor femei simple când un fotograf le spune „Ești frumoasă“

Pentru niște femei simple, a căror viață înseamnă doar muncă grea pentru câștigarea existenței, un simplu compliment are un efect uimitor.

În 2016, fotograful turc Mehmet Genç, care lucrează sub pseudonimul Rotasız Seyyah (care înseamnă "călător/nomad fără traseu"), a publicat imaginile unor femei din populațiile indigene ale țărilor pe care el le-a vizitat.

Viața celor mai multe dintre aceste femei se rezumă la munca grea, iar Mehmet a observat că, adesea, acestea aveau o privire tristă.

Așa că a găsit o modalitate de a le face să zâmbească atunci când dorea să le fotografieze: îi spunea fiecăreia că e frumoasă, orice ar fi. Imediat cum le adresa acest compliment la care ele nu se așteptau, femeile simple, împovărate de munca grea, oricât de îngrijorate și de triste erau, aveau o reacție sinceră: zâmbeau surprinse, iar unele chiar izbucneau în râs.

Bright Side a publicat imaginile realizate de talentatul artist turc pentru a demonstra puterea câtorva cuvinte frumoase și a unei camere foto mânuite la momentul oportun.

Margarita vindea fructe într-o piață din Otavalo, Ecuador. Fiindcă nu zâmbea deloc, Mehmet i-a zis: "Ești frumoasă". Și așa a făcut-o să zâmbească.

În regiunea muntoasă din Sierra Nevada, Columbia, fotograful a întâlnit o femeie nativă din tribul Arhuaco, timida Diomayda. În timp ce o fotografia, Mehmet i-a spus că este frumoasă. Acesta este reacția ei.

Mathilda e din Guatemala. Mehmet Genç i-a cerut permisiunea de a o fotografia, ea l-a rugat să nu o facă să râdă. El i-a spus doar atât: "Ești frumoasă ca un copil" și a pozat-o.

Maria Dolores avea 70 de ani când a fost făcută această fotografie. Ea trăiește în Otavalo, Ecuador, și este o nativă din populația Kichwa. Fotograful nu a reușit să o facă să zâmbească, așa că prin intermediul translatorului i-a spus cuvintele magice.

În orașul Nazareth din Colombia, Mehmet Genç a întâlnit-o pe Evangelina, o femeie din populația Wayuu. Aceasta avea atunci 100 de ani. Era tare jenată să privească spre camera foto, dar când fotograful i-a spus că este frumoasă, totul s-a schimbat. Reacția ei demonstrează clar că afirmația "Ești frumoasă" dă rezultate la orice vârstă.

În Cabo de la Vela, Colombia, vremea este foarte călduroasă. Pentru a se apăra de razele soarelui, această femeie, al cărei nume este Juliana, purta o mască pentru ten. După ce i-a făcut câteva poze, fotograful i-a spus că e frumoasă, iar ea l-a răsplătit cu un zâmbet larg.

Altena are 88 de ani. Trăiește în Atalaia do Norte, o regiune a Braziliei din bazinul Amazonului. Complimentul fotografului a făcut diferența între cele două imagini.

În satul Santa Maria de Jesus din Guatemala, Mehmet Genç a întâlnit o vânzătoare de alune. A rugat-o să zâmbească pentru a-i face o fotografie, dar ea nu a vrut, așa că i-a spus: "Ești frumoasă". Și gata poza!

Când fotograful a rugat-o să-l lase să o pozeze, Maria Ignesia, din Guamote, Ecuador, și-a pus repede pe cap pălăria nouă. A doua imagine este rezultatul cuvintelor "Ești frumoasă".

Femeia din aceste cadre este o vânzătoare, de pe o stradă din Otavalo, Ecuador. Mehmet a întrebat-o dacă e de acord să o pozeze. Apoi i-a spus cuvintele care au făcut-o să zâmbească.

Cosmita Gomes trăiește în orașul Atalaia do Norte din Brazilia. Efectul complimentului făcut de fotograful turc a fost incredibil.

Zarekkim este o femeie nativă din populația Arhuaco, din regiunea munților Sierra Nevada, Columbia. La vederea camerei foto ea a devenit foarte serioasă, dar complimentul a avut efectul unei formule magice. Mehmet i s-a adresat în limba ei, spunându-i "Ma du mikabani", adică "Ești foarte frumoasă".

Vasi Joaki este din populația Marubo, din regiunea amazoniană a Braziliei.

În satul Don Diego din Colombia, Mehmet Genç a stârnit curiozitatea unei fete. Când s-a îndreptat spre ea, aceasta a fugit în casă. El a întrebat-o dacă vrea să-i facă o poză, dar ea nu a răspuns. Atunci i-a zis: "Te rog, ești atât de frumoasă". Fetița a deschis încet ușa și a zâmbit spre cameră.

Fidelina e din San Salvador. Ca de obicei, fotograful a luat-o și pe ea prin surprindere cu complimentul lui.

Mimba și fetița ei, Maya, fac parte din populația indigenă Marubo din regiunea amazoniană a Braziliei. Mehmet a pozat-o cu greu, pentru că Mimba era timidă. Dar când el i-a spus că e frumoasă, zâmbetul n-a întârziat.

În San Cristóbal, Mexic, Mehmet Genç a întâlnit o femeie care vindea haine. A cumpărat câteva lucruri de la ea, dar tactica n-a mers - femeia nu se lăsa pozată, fiindcă îi era rușine. El i-a aranjat cozile împletite, decorate cu panglici multicolore, spunându-i că e mai frumoasă așa, apoi a convins-o să pozeze alături de el.