Vedete România: Morţii anului 2011

8 Decembrie 2011
Nume importante pentru societatea românească s-au stins anul acesta. Fie că vorbim despre personalităţi politice, culturale sau medicale, fiecare dintre personajele publice care au decedat în ultimele 12 luni şi-au pus cumva amprenta pe ceea ce înseamnă România astăzi. Bunăoară, în continuare, ne vom reaminti de Cornel Fugaru, Alex Leo Şerban, Victor Surdu, Andrei Blaier sau Alexandru Tocilescu.

Politicianul Liana Dumitrescu a murit la 38 de ani

Deputatul care reprezenta minoritatea macedoneană în Parlament a decedat pe 27 ianuarie 2011, în urma unui stop cardiac. Liana Dumitrescu fusese internată pe 18 ianuarie, la Spitalul Elias din Capitală, pentru a fi supusă unei intervenţii chirurgicale, după ce suferise un atac cerebral. "Pacienta suferea de o boală cerebrală rară, cu o evoluţie fulminantă sub tratament, care a făcut imposibil transferul în altă clinică", declara, la momentul respectiv, managerul spitalului Elias. "Stopul cardiac s-a instalat la ora 8:45, s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 45 de minute, însă fără reluarea activităţii cardiace", a conchis medicul. În urma autopsiei, Institutul Naţional de Medicină Legală a stabilit, vineri, că deputatul Liana Dumitrescu a murit din cauza unei tromboze. În prezent, medicii legişti caută posibili factori de risc care pot cauza această suferinţă. Potrivit neurologilor, printre posibilele cauze de risc ale trombozei ar putea fi: utilizarea anticoncepţionalelor, o suferinţă oncologică sau o anomalie a glandelor endocrine", scrie Mediafax. În plus, a existat şi zvonul că politicianul ar fi fost ucis de consumul de pastile pentru slăbit, consum confirmat şi de o prietenă apropiată a deputatului. "Într-adevăr, lua anticoncepţionale, dar şi pastile pentru slăbit. Îşi dorea să fie mai slabă. Zicea o vede pe Elena Udrea în Parlament că arată bine, e slăbuţă, şi că ar vrea să ajungă şi ea la fel. Era conştientă că nu putea să slăbească din start dar încerca cu tot felul de pastile. Eu i-am spus de mai multe ori că nu am încredere în astfel de metode, dar ea zicea că măcar să încerce. Nu ştiu dacă ele sunt de vină pentru ce s-a întâmplat, dar bine sigur nu i-au făcut".

Scriitorul Ioan Grigorescu a murit la 80 de ani

Scriitorul şi cineastul Ioan Grigorescu a încetat din viaţă pe 26 martie, la vârsta de 80 de ani. Cea mai cunoscută lucrare a lui este "Canarul şi viscolul", peliculă onirico-fantastică cu ilegalişti comunişti şi muzică Phoenix, regizată de Manole Marcus. Născut la Ploieşti, în ziua de 20 octombrie 1930, Ioan Grigorescu a moştenit harul de povestitor, ca şi pasiunea drumeţiei, de la tatăl său – care îi citea cu pasiune din "Ziarul ştiinţelor şi al călătoriilor".

Activitatea literară, publicistică şi cinematografică a lui Ioan Grigorescu s-a desfăşurat de-a lungul unei jumătăţi de secol. A fost mulţi ani corespondent de presă, a condus revistele "Contemporanul" şi "Cinema", apoi ca vicepreşedinte al radioteleviziunii române a iniţiat festivalul "Cerbul de Aur". Între 1993 şi 1999 a fost ambasador al României la Varşovia.

Victor Surdu a murit la 63 de ani

Fostul ministru al Agriculturii, Victor Surdu, a încetat din viaţă pe 7 aprilie 2011. În 2010, soţul Angelei Similea a aflat că suferă de o boală cumplită, cancer la pancres. Chiar dacă a făcut nenumărate tratamente în clinici de renume din Italia şi Germania, Victor Surdu nu a mai putut ţine piept bolii.

"Este o veste foarte tristă. Ne aşteptam la acest lucru. Au existat câteva intervenţii în Italia, Germania, deci s-a încercat tot ce se putea încerca. N-a fost vorba despre bani, cancerul la pancreas este cea mai grea formă de cancer", a declarat Ovidiu Komornik, la aflarea veştii.

Pentru că şi-a dorit ca această suferinţă să se termine la el acasă, politicianul, care fusese internat două săptămâni la Spitalul "Sf. Pantelimon", a fost dus direct la locuinţa sa din Belciugatele, cu doar câteva zile înainte să-şi dea ultima suflare. "Luni am fost la el, pentru ultima oară şi nu m-a recunoscut că sunt eu. Am schimbat câteva vorbe cu Angela Similea. Cu el nu am mai putut vorbi. Eu şi Angela ştiam că boala nu mai este de dus, dar speranta moare ultima. Victor a fost să se trateze în străinătate, după câte ştiu şi eu, după surse mai neoficiale, cum s-a dus aşa s-a întors pentru că i s-a spus că nu are cum sa fie tratată.", a spus naşul de cununie al cuplului, Petre Dinei, citat de Antena 3.

Alex. Leo Şerban a murit la 53 de ani

Unul dintre cei mai apreciaţi şi rafinaţi critici de film, Alex. Leo Şerban, a decedat pe 8 aprilie 2011, la Spitalul Matei Balş, din Capitală. Critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, Leo Şerban avea 52 de ani şi suferea de o boală incurabilă.

Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "Internaţional Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004). A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelentă pentru studiul imaginii, informează Mediafax.

Alex. Leo Şerban a fost realizator şi moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005 - 2006). A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, şi a fost intervievat de The New York Times. A susţinut conferinţe a Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. Alex. Leo Şerban a avut de asemenea mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi din Statele Unite.

Criticul de film Cristina Corcioveanu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Alex Leo Şerban: "Avea un talent, un rafinament şi o profunzime a gândirii pe care rar le mai găseşti în breaslă noastră".

Fănuş Neagu a murit la 79 de ani

Scriitorul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit pe 24 mai la Spitalul Elias din Capitală. În vârstă de 79 de ani, Fănuş Neagu suferea de cancer la prostată în fază terminală.

Cunoscutul scriitor a fost diagnosticat în urma cu câţiva ani cu cancer la prostată şi în ultimul timp boala lui se agravase foarte mult, ajungând în stadiu terminal. În ultima perioadă, academicianul a fost internat la Institutul Oncologic din Capitală pentru tratament.

Fănuş Neagu era căsătorit şi avea o fiică, Anita Ruxandra.

Cornel Fugaru a murit la 70 de ani

Compozitorul Cornel Fugaru a murit pe 13 iulie 2011, la vârsta de 70 de ani, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat din cauza unei maladii cronice grave, potrivit Mediafax. "Astăzi, 13.07.2011, la ora 13,50, a încetat din viaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias" compozitorul Cornel Fugaru în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", se arăta într-un comunicat de presă remis de unitatea medicală.

Cu o săptămână în urmă, celebrul compozitor a fost internat de urgenţă la Spitalul Elias şi tot atunci fiul său a dezvăluit că artistul a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu opt ani, iar starea lui de sănătate este precară.

Cântăreaţa Viorica Ciotoi a murit la 41 de ani

Cântăreaţa de muzică populară a fost găsită moartă în locuinţa ei, pe 5 august 2011. Potrivit legiştilor decesul a avut loc din cauza unui atac de cord, survenit în urma unei intoxicaţii cu alcool. Artista a fost găsită goală, în genunchi şi căzută pe spate. Anchetatorii cred că atacul de cord a survenit în momentul în care Ciotoi a ieşit din baie, lucru care ar putea explica şi faptul că a fost găsită dezbrăcată.

George Naghi a murit la 59 de ani

Patronul fabricii de mezeluri Aldis a murit pe 7 august 2011, în urma unui accident în care a fost implicată şalupa pe care o conducea. Conform anchetatorilor, bărbatul plecase împreună cu soţia, Alina, într-o plimbare pe Dunăre însă, din cauza vitezei excesive, afaceristul de 59 de ani a pierdut controlul şalupei şi s-a izbit violent de un dâmb, la intrarea pe canalul siderurgic. "După impact, George Naghi şi soţia sa au fost aruncaţi pe malul stâng al Braţului Borcea, iar şalupa a revenit în apă. Bărbatul, de 59 de ani, a decedat, medicii de la ambulanţă constatând decesul acestuia, după ce au încercat să-l resusciteze, iar soţia sa a suferit răni şi a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi", declara atunci Ramona Tudor, pentru Mediafax.

Actorul Eugen Mazilu a murit la 62 de ani

Cunoscutul actor constănţean Eugen Mazilu a decedat pe 14 august, din cauza unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală. În primă fază, actorul a suferit un atac de cord, din care părea să-şi revină. Din păcate, însă, o nouă criză i-a fost fatală.

Eugen Mazilu a absolvit în anul 1972 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti, la clasa profeosrilor Ion Cojar şi Constantin Codrescu. A ocupat funcţia de director al Teatrului Dramatic Constanţa în perioada 1985 - 1990 şi a avut în palmares 100 de roluri principale şi secundare. "Am pierdut un mare prieten, actor extraordinar şi un om absolut minunat. Din punct de vedere artistic juca ireproşabil. Am avut şansa de a mă număra printre cei pe care i-a îndrumat. Este o pierdere atât pentru teatrul românesc, cât şi pentru comunitatea din Constanţa", declara, îndurerat, directorul artistic al teatrului, Bogdan Caragea, citat de Adevărul.ro.

Critic de film Viorica Bucur a murit la 65 de ani

Cunoscutul critic de film Viorica Bucur a încetat din viaţă pe 22 august 2011, la vârsta de 65 de ani. Ea a realizat "Gala desenului animat", singura emisiune dedicată desenelor animate, înainte de căderea regimului comunist.

Viorica Bucur a fost diagnosticată cu cancer la pancreas în urmă cu două luni, scrie Adevărul.ro. Cancerul la pancreas este foarte agresiv şi în majoritatea cazurilor şansele de supravieţuire, chiar sub tratament, sunt foarte reduse. După ce a fost diagnosticată cu acest tip de cancer, Viorica Bucur a mai rezistat două luni în faţa bolii. Viorica Bucur era profesor universitar doctor la UNATC. În perioada 1969 - 1972, Viorica Bucur a realizat o serie de emisiuni cu noutăţi din lumea filmului, care cuprindea, totodată, şi elemente de istorie a cinematografiei şi recenzii de film, scrie Mediafax.

Îngerul Copiilor, Alexandru Pesamosca, a murit la 81 de ani

Cel mai bun pediatru de la noi din ţară, medicul care şi-a dedicat întreaga viaţă meseriei pe care şi-a ales-o, a decedat pe 1 septembrie 2011, la Spitalul "Marie Curie", din Bucureşti. Alexandru Pesamosca locuia efectiv în spitalul "Marie Curie" şi asta pentru că niciodată nu a avut timp să se ocupe de el şi să-şi cumpere o casă, fiind preocupat în permanenţă de pacienţii săi. De câţiva ani era imobilizat la pat, iar din anul 1984, profesorul Pesamosca nu mai ieşise din Spitalul de Copii "Marie Curie". "Dorinţa profesorului Pesamosca a fost să se sfârşească în locul pe care l-a iubit foarte mult, în locul lui de muncă, care-i devenise şi casă", a declarat un apropiat al doctorului.

Johnny Răducanu a murit la 79 de ani

"Muzicianul Johnny Răducanu a murit pe 19 septembrie 2011, la vârsta de 79 de ani", a declarat pentru Mediafax Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti. În ultimii ani, Johnny Răducanu şi Ion Caramitru au susţinut împreună spectacolul de poezie şi muzică "Dialoguri şi fantezii în jazz" de la TNB.

Johnny Răducanu, pe numele său real Răducanu Creţu, s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Ioana Păunescu a murit la 44 de ani

Fiica cea mare a scriitorului Adrian Păunescu, în vârstă de 44 de ani, a decedat pe 26 noiembrie 2011, după ce la începutul acestui an a fost diagnosticată cu o boală foarte gravă. Operată în luna martie, pentru Ioana Păunescu medicii nu au mai putut face nimic, deoarece boală i-a fost depistată mult prea târziu.

"Este o fiinţă spirituală, capabilă de iubire, bună ştiutoare de limbă română, dar nenorocoasă (i-a murit acum câţiva ani bărbatul) şi mai puţin ambiţioasă. Performanţele ei profesionale n-au apărut cu promptitudinea pe care o merita vocaţia ei. Un anumit fel de depresie i-a împuţinat şi elanurile sociale. Asta nu înseamnă că n-o iubesc fără condiţii", spunea Păunescu într-un articol, publicat, in urma cu ceva ani, în Jurnalul Naţional.

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la 65 de ani

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit pe 29 noiembrie 2011, în urma unui stop cardiac, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Surse medicale au declarat că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, s-a încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată fiindu-i fatală, informează Mediafax.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi regizori români, Alexandru Tocilescu este autorul a zeci de spectacole, unele dintre ele marcând istoria recentă a teatrului românesc.

"O scrisoare pierdută" pentru care a primit un premiu UNITER, "Oblomov", care se joacă pe scena de la Bulandra din anul 2003 sau "Nevestele vesele din Windsor", care se joacă acum la Teatrul Metropolis sunt numai o parte dintre lucrările cu care a reuşit să-şi cucerească publicul.

Regizorul Andrei Blaier a murit la 78 de ani

Regizorul a încetat din viaţă pe 1 decembrie 2011, în jurul orei 8.00, la vârsta de 78 de ani. Andrei Blaier a fost mai mult decât un regizor şi un scenarist, el fiind renumit atât pentru creaţiile sale, la care a colaborat de-a lungul anilor cu nume mari ale cinematografiei, cât şi pentru activitatea sa de profesor universitar care a format noi generaţii de regizori de film şi televiziune.

Născut pe 15 mai 1933, în Bucureşti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficţiune, el a realizat multe producţii documentare şi utilitare în cadrul Studioului cinematografic Bucureşti.

Despre Andrei Blaier, colegul său de breaslă şi prieten apropiat al regizorului, Dan Piţa spunea, în mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Între mine şi Andrei e o iubire frăţească, iubire colegială şi asta datorită felului său în care ştie să se facă plăcut".