România: 5 milionari care au murit misterios

15 August 2011

În aparenţă le aveau pe toate, familii fericite, bani... La prima vedere grijile nu făceau obiectul vieţii lor, îşi permitea orice, oricând, oriunde, însă, iată că, în unele cazuri, potenţa lor nu le-a putut "aproxima" sfârşitul sau, mai rău, chiar l-au grăbit. Vorbim evident despre milionarii Româniai care, de-a lungul timpului, şi-au găsit sfârşitul în condiţii cât se poate de suspecte. În unele cazuri s-a dat verdict clar sinucidere, omor, accident, însă semnele de întrebare au rămas fără un răspuns concret.

Mihai Erbaşu s-a aruncat în piscina goală

În vara anului 2004, omul de afaceri de 62 de ani a fost găsit mort în piscina goală a vilei sale din Snagov. De-a lungul timpului s-au vehiculat tot soiul de versiuni vizavi de acest deces: unii au spus că s-a sinucis din cauza problemelor financiare, alţii că i s-ar fi făcut rău din cauza tensiunii oscilante şi a căzut de la etaj. La finalul anchetei, însă, oficial s-a spus că omul de afaceri s-a sinucis. Oamenii legii au descoperit că înainte de a se arunca în piscină, Erbaşu a încercat să se omoare cu un cuţit, dar şi să se spânzure cu un cordon care însă s-a rupt. El a lăsat un un bilet de adio familiei în care făcea referire la anumite probleme financiare care l-au făcut să-şi ia viaţa. Aceasta fiind principala dovadă a oamenilor legii ca să susţină versiunea sinuciderii, contestată de unii şi astăzi.

Florian Anghelescu s-a spânzurat

"Asfixie mecanica prin comprimarea organelor gatului prin spanzurare", acesta a fost rezultatul autopsiei în cazul afaceristului Florian Anghelescu. În luna martie a anului 2006, afaceristul a fost găsit spânzurat în locuinţa sa. În lipsa unui bilet prin care să-şi motiveze fapta, gestul lui Anghelescu a fost "tradus de apropiaţi". Aceştia au pus sinuciderea pe seama problemelor cu legea pe care le avea, în ultima vreme. Soţia acestuia, Stana Anghelescu, le-a spus politiştilor că în ultima vreme soţul său era cam abătut. Acelaşi lucru l-au declarat mai mulţi cunoscuţi ai familiei. Omul de afaceri era urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind pus sub învinuire de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2005. Procurorii au luat în cazul lui măsura interdicţiei de a părăsi ţara. Potrivit surselor judiciare, în noaptea de 9 spre 10 decembrie au avut loc mai multe descinderi la sediul firmei Anghelescu Industry SRL, din localitatea prahoveană Ceptura, de unde au fost confiscate peste o sută de mii de pachete de ţigări timbrate ilegal şi alte 290.000 de timbre false, din care 210.000 aveau aceeaşi serie. Necazuri a avut şi soţia sa, obligată să demisioneze din funcţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Scandalul a izbucnit după ce s-a aflat că Stana Anghelescu şi-a însoţit soţul la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscala (ANAF), pentru a-l susţine, informează România Liberă.

Mathias Gabrovski, afaceristul neamţ, decedat în accident aviatic în munţi

În iunie anul aceasta, afaceristul german de 47 de ani şi-a găsit sfârşitul în munţii Şureanu, din Hunedoara. Acesta se stabilise de mai bine de 5 ani în România, împreună cu prietena lui, şi cumpărase mai multe terenuri agricole în zona localităţii Geoagiu, în satul Cigmău. Potrivit anchetatorilor, Gabrovski, care era un pilot experiementat, s-a sinucis. Bărbatul, o fire discretă, a lăsat un bilet de adio în care oamenii legii spun că şi-a motivat gestul: "Este vorba de o scrisoare în limba germană, în care bărbatul îşi manifesta intenţiile suicidale. Femeia în posesia căreia s-a aflat a fost audiată de poliţişti", a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.  

George Naghi, omorât de pasiunea pentru şalupe

Patronul fabricii de mezeluri Aldis a murit duminică, 7 august, în urma unui accident în care a fost implicată şalupa pe care o conducea. Conform anchetatorilor, bărbatul plecase împreună cu soţia, Alina, într-o plimbare pe Dunăre însă, din cauza vitezei excesive, afaceristul de 59 de ani a pierdut controlul şalupei şi s-a izbit violent de un dâmb, la intrarea pe canalul siderurgic. "După impact, George Naghi şi soţia sa au fost aruncaţi pe malul stâng al Braţului Borcea, iar şalupa a revenit în apă. Bărbatul, de 59 de ani, a decedat, medicii de la ambulanţă constatând decesul acestuia, după ce au încercat să-l resusciteze, iar soţia sa a suferit răni şi a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi", a spus inspector Ramona Tudor, pentru Mediafax. Ulterior Alina Naghi a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru ca mai apoi să fie transferată la Clinica AKH din Viena, unde se află şi acum, în afara oricărui pericol. În continuare, misterele acestui accident nu au fost elucidate în totalitate.

Valeriu Damian, omorât prin sufocare

Omul de afaceri din Bacău a fost găsit decedat de soţia lui, joi dimineaţă - 11 august, în jurul orei 03.00. Medicii de pe Ambulanţă sosiţi la faţa locului au găsit victima legată la picioare, cu mai multe lovituri în cap şi echimoze pe suprafaţa corpului. "Victima avea echimoze şi era legată", a declarat Sorin Enescu, medic la Ambulanţa Bacău. Acesta a menţionat că omul de afaceri era decedat când echipajul de la ambulanţă a ajuns la vilă şi că nu au mişcat trupul. Medicul a mai spus că imediat au fost anunţate poliţia şi procuratura.

Omul de afaceri deţine mai multe benzinării magazine de piese auto în Iaşi şi Bacău. Pe 1 aprilie, 2004, Valeriu Damian şi fratele său, Nicuşor, au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să mituiască un magistrat PNA (n.r. actualul DNA) cu 100.000 de euro, în schimbul întreruperii cercetărilor legate de o firmă pe care cei doi o controlau. Respectiva firmă, Tracorom SRL Bacău, era vizată de o anchetă privind tranzacţii economice ilegale. La vremea respectivă, Valeriu Damian deţinea 8 benzinării numai în Iaşi, informează Evz.ro. La sfârşitul anului 2005, cei doi fraţi au fost condamnaţi la 3 de închisoare, cu executare, pentru dare de mită. Valeriu Damian a reuşit să se sustragă executării pe motive medicale. Acesta a venit în faţa judecătorului cu o o dovadă medicală în care se arăta că suferă printre altele de litiază renală, adenom de prostată, diabet şi infecţie urinară. În 2006 instanţa a hotărât să-i aprobe cererea de întrerupere a executării pedepsei.