Silueta ta: 6 reţete de sărbătoare fără colesterol

Chiar dacă este mare sărbătoare şi toată lumea mănânca friptură de porc, sarmale, tobă, cârnaţi, asta nu înseamnă că trebuie să faci la fel. Mai ales dacă eşti la dietă sau, din alte motive, nu ai voie să mănânci gras. De altfel, nici nu este sănătos să ai pe masă doar alimente grele, care îţi obosesc organismul.
Totuşi, pentru că este sărbătoare, ai putea încerca să găteşti ceva deosebit, dar fără colesterol.

1. Sarmale dietetice

Trebuie să foloseşti carne slabă (de vită sau de pui), orez, ciuperci, mirodenii, un ou, un morcov, un ardei, piper, foi de dafin, varză murată (desărată). E destul de simplu de preparat şi nu durează decât 40 de minute. După ce toci carnea, adaugi în ea o lingură de smântână dietetică, un ou, un morcov ras, un ardei tăiat bine, câteva ciuperci tăiate mărunt, trei linguri de orez, cimbru, busuioc şi piper. Presari apoi printre sarmale cimbru, foi de dafin, boabe de piper, boia dulce şi o lingură de ulei. Atunci când sarmalele sunt aproape fierte, adaugă un păhărel de vin şi puţin suc de roşii.

Foto: Bucataresevesele.ro

2. Friptură de vită cu legume

Pentru friptura de vită cu legume vei avea nevoie de 400 g de carne slabă de vită, doi-trei cartofi, doi morcovi, doi ardei, o ceapă, doi-trei căţei de usturoi, o ţelină, sare, piper şi o jumătate de lămâie.
Taie carnea în patru porţii, pe care le stropeşti cu zeamă de lămâie. Apoi pune într-un vas termorezistent un strat de legume tăiate felii subţiri. Amestecă legumele şi presară sare şi piper. Peste legume, pune carnea de vită, iar peste aceasta, încă un strat de legume şi câteva frunze de pătrunjel verde. Apoi pune capacul la vasul yena şi dă friptura la cuptor, timp de 50 de minute.

3. Pastă de peşte cu maioneză

În jumătate de oră, poţi să mai faci nişte pastă de peşte cu maioneză dietetică. Ai nevoie de două conserve de peşte, o conopidă fiartă, maioneză dietetică (făcută în casă), verdeaţă tocată mărunt, usturoi pisat, sare, piper şi două ouă.
Mai întâi faci maioneza, folosind un gălbenuş crud, o linguriţă de muştar, două linguri de ulei de măsline, zeamă de lămâie şi iaurt dietetic.
După aceea, adaugi peştele (fără sos) împreună cu conopida, pătrunjelul verde tocat, usturoiul dat prin presă şi cele două ouă fierte şi răzuite. Sare şi piper după gust. Se dă o jumătate de oră la rece.

Foto: mancarurisimple.ro

4. Salată boeuf

Ai nevoie de 100 grame de carne fiartă de vacă sau de pasăre, zarzavat fiert (un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ţelină), un cartof mare (fiert), un măr nearomat, sos de maioneză dietetic, pătrunjel verde.
Taie în cuburi carnea şi legumele, rade mărul şi amestecă toate ingredientele cu sosul de maioneză preparat cu multă zeamă de lămâie. Timpul de preparare este de o oră. Salata se serveşte presărată cu pătrunjel verde.

5. Cozonac aromat fără zahăr

Ai nevoie de 200 g de făină integrală, patru linguri de nuci măcinate, 200 ml de lapte cald, patru ouă, cinci linguri de cacao, cinci linguri de zaharină, 30 g de drojdie şi un vârf de cuţit de sare.
Trebuie să dizolvi drojdia şi îndulcitorul în lapte, apoi să adaugi ouăle (bătute spumă), făina şi sarea. După ce frămânţi bine aluatul, lasă-l la crescut 45 de minute. Întinde o foaie şi unge-o pe mijloc cu cacao amestecată cu nucă şi lapte. Rulează aluatul, pune-l în forma tapetată cu hârtie de copt. Bagă-l la cuptor (încălzit în prealabil) până se rumeneşte.

6. Suc răcoritor

Ai nevoie de un grapfruit, două mere, două kiwi, doi morcovi, frişcă light, ciocolată dietetică lichidă (pentru decor). În 15 minute, sucul e gata dacă respecţi reţeta. Trebuie să cureţi grapfruitul şi kiwi, iar restul să le speli şi să le pui întregi în storcător. Pune totul într-un pahar, iar pe deasupra ornează cu frişcă şi ciocolată.
MAI MULT DESPRE: dieta, retete, sarbatori