5 reţete de salate care te pun rapid pe picioare după festinul din ziua de Crăciun

Ţelina răzuită şi amestecată cu maioneză din avocado asigură nutrienţi esenţiali organismului, fără să-ţi îngreuneze digestia.

După mesele copioase de Crăciun trebuie să-i oferi o pauză şi organismului. De aceea este recomandat să consumi salate energizante, cu legume în stare crudă care uşurează digestia şi te revigorează. Iată cinci dintre cele mai bune combinaţii de salate pe care le poţi consuma cu încredere şi poftă!

1. Salată de ţelină cu maioneză din avocado


Ingrediente
  • 3 rădăcini medii de ţelină;
  • rondele de măsline negre;
  • câteva seminţe de rodie;
  • 1 avocado copt bine;
  • ulei de măsline presat la rece;
  • puţin muştar;
  • zeamă de lămâie;
  • sare;
  • piper;
  • pătrunjel proaspăt;
  • nuci zdrobită.

Mod de preparare

 

1. Curăţă rădăcinile de ţelină şi răzuieşte-le.
2.

Prepară maioneza pisând bine cu furculiţa fructul de avocado şi amestecându-l cu ulei de măsline, zeamă de lămâie şi muştar.
3. Amestecă ţelina răzuită cu maioneza prosapătă din avocado, măslinele, rodia şi condimentează după gust cu sare, piper, nuci şi frunze de pătrunjel.

2. Salată de sfeclă roşie cu brânză feta şi pătrunjel verde


Ingrediente
  • o sfeclă roşie, curăţată şi dată prin răzătoare
  • ceapă tocată mărunt
  • brânză feta
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • zeamă de lămâie
  • pătrunjel verde, tocat.

Sfecla poţi să o foloseşti crudă sau să o fierbi puţin în coajă. Se amestecă cu restul ingredientelor.

 



3. Salată grecească


Ingrediente
  • o roşie
  • un castravete
  • un ardei roşu
  • rondele de ceapă roşie
  • brânză feta
  • măsline
  • oregano
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline.

Se amestecă toate ingredientele.


 

4. Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan


Ingrediente
  • 1 cană de linte portocalie, fiartă;
  • 2 căni cu fasole verde congelată, fiartă la abur;
  • 2 ardei capia, tăiat mărunt.

Lintea se lasă la fiert în apă amestecată cu curry.
Fasolea verde se fierbe la abur într-un vas cu capac în care se pune apă doar de un deget.
Poţi să amesteci ingredientele sau le poţi aşeza pe farfurie şi să le stropeşti cu dressing-ul cremos din tahina.

Ingrediente pentru dressing-ul cremos
  • 2 linguri cu pastă de susan;
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie;
  • 1 căţel de usturoi pisat sau răzuit mărunt;
  • 2-3 linguri cu apă, în funcţie de cât de cremos preferi dressing-ul;
  • sare de mare;
  • piper negru;
  • pudră de ardei iute (opţional).



5.Salată de quinoa cu fasole boabe şi avocado


Ingrediente pentru quinoa
  • 1/2 cană cu quinoa
  • 1 cană cu apă
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper
  • oregano, cimbru, busuioc.

Ingrediente salată
  • 1/2 avocado, tăiat cubuleţe
  • 2 linguri cu porumb fiert
  • 2 linguri cu fasole boabe, fiartă
  • 3-4 roşii cherry
  • pătrunjel verde
  • ulei de măsline.

Quinoa se pune la fiert cu o cană de apă, zeamă de lămâie, sare, piper şi ierburi (busuioc, oregano, cimbru). Se la lasă la fiert sub capac, la foc mic aproximativ 10 minute.
După ce s-a răcit quinoa se amestecă restul ingredientelor.



Atenţie la dressing!


Acesta nu trebuie să fie unul cu un conţinut ridicat de calorii şi este de preferat să fie preparat acasă. Încearcă să renunţi la cele din comerţ, deoarece conţin zahăr, sare, grăsimi şi aditivi. Ca regulă de bază încearcă să te limitezi la un dressing simplu cu ulei de măsline, zeamă de lămâie/oţet balsamic, sare şi piper. Dar dacă preferi un dressing mai special, însă fără un conţinut ridicat de calorii inspiră-te din reţetele pe care le-am recomandat în articolul 6 sosuri pentru salată care nu te îngraşă.