Vinul rosu - elixir sau mit?

Citim despre vinul rosu si ne intrebam daca intr-adevar acesta protejeaza inima de boala cardiaca. Exista studii care au investigat beneficiile vinului rosu iar rezultatele au sugerat ca prin consumarea unei cantitati mici de vin rosu (150 ml pe zi), este scazuta cu 30% incidenta infarctului cardiac la persoanele de varsta medie. In plus, tot studiile arata ca acest lichid poate creste componenta benefica a colesterolului (HDL) si previne formarea colesterolului nociv (LDL).

Consumul moderat de vin rosu mai poate ajuta si la prevenirea coagularii necorespunzatoare a sangelui si reduce procesul de degradare al vaselor de sange (datorita depozitelor de grasimi).

In regiunea Mediteraneana spre exemplu, unde se produc si se consuma cantitati importante de vin rosu, s-a constatat ca procentul populatiei cu boli cardiovasculare este mult mai mic decat in alte regiuni ale lumii.

Si totusi ce contine vinul rosu, ca sa fie atat de benefic precum se spune? Se pare ca multi antioxidanti de tip polifenolic, dintre care importanta si beneficii deosebite au flavonoizii si resveratrolul.

Acesta din urma se gaseste din abundenta in coaja boabei de strugure si in semintele lui, creste HDL si previne formarea trombilor (cheagurilor de sange).

Tot resveratrolul s-a constatat a fi un bun luptator impotriva infectiilor fungale, are rol anti-inflamator si anti-cancerigen. Din punct de vedere structural acest compus are o molecula asemanatoare cu a estrogenului uman, insa nu se stie exact daca actiunea farmacologica este similara cu aceea a estrogenului.

Un studiu efectuat in Spania a analizat efectul pe care il are consumul de bere, bauturi spirtoase si vin rosu asupra tendintei consumatorului de a raci. Studiul a durat 1 an si a implicat 4000 de voluntari. Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat zilnic 150 ml de vin rosu au avut o rata de imbolnavire cu 45% mai mica.

Exista si un alt ingredient in vinul rosu, care ajuta la prevenirea herpesului simplex A.
Asadar aceste studii converg spre aceeasi cocluzie: consumul constant de vin rosu (150 ml zilnic) are un efect protector in prevenirea bolii coronariene la barbatii cu varste de peste 40 de ani si la femeile in post-menopauza.

Intrebarea care se ridica este: trebuie sa incep sa beau neaparat vin rosu pentru a profita de aceste beneficii? Raspunsul este categoric NU. Pentru persoanele care nu consuma deloc alcool, sursele de antioxidanti vor fi diferite. Este demonstrat faptul ca trigliceridele cresc in urma consumului crescut de alcool si in plus, alcoolul ingrasa semnificativ.
Daca 150 ml de vin rosu consumati zilnic pot proteja inima, excesul de vin poate creste riscul de boala hepatica si cardiaca.