Tabelul siluetei

Care sunt principalele achizitii pe timpul iernii? Raceala si greutatea. Cum poti sa le rezisti fara sa ajungi sto(a)rsa de putere la sfarsitul sezonului?

Cresterea in greutate din timpul iernii se datoreaza in principal tentatiei pentru mancaruri calde, preparate cu sosuri si carnuri grase.

Te-ai gandit ce mananci de obicei intr-o zi de vara? Iaurt, fructe, inghetata, un pranz usor si rosii cu branza pentru cina? Sau pe aproape? Gandeste-te acum ce-ai mancat ieri. Depistezi o diferenta de 300-500 calori pe zi?

Fiecare 7000 de calorii in plus consumate (si nearse prin sport) vor fi asezate intr-o forma rotunda de grasime pe...desigur, unde ti-ai dori mai putin.
Asta inseamna cate 1 kg in plus la fiecare 2-3 saptamani.



Ce poti face impotriva racelii?

 

Poti sa-ti intaresti imunitatea consumand alimente sanatoase. Din fericire elementele nutritive de care ai nevoie se gasesc in mancarurile dietetice de baza.

 

 1. Vitamina C si Beta-carotenul

Se gasesc in citrice, varza, broccoli, pepene, cartof si spanac.

 

2.

Acizii grasi omega3

Se gasesc in pestele gras si mancarurile imbogatite cu acesti acizi.

 

3. Zinc

Se gaseste in peste, oua, lapte, grau si cereale. 

 

4. Culturi probiotice

Se gasesc in iaurt, soia.


Ce poti face impotriva siluetei?


     Te ingrasi daca
           Slabesti daca
 Consumi carne rosie de 3-4 ori pe  saptamana, cu toata grasimea in care e inecata, plus un sos destul de gras. 300 g de cotlet de vaca asezonat cu sos gras iti aduce 950 de calorii...adica 45% din necesarul zilnic pentru o persoana de 70kg. Mananci peste, de preferat macrou si somon, cel putin de 2 ori pe saptamana. Pestele contine acizi grasi omega3 care scad colesterolul.
Numarul de calorii furnizate de peste e mai mic decat al carnii rosii: 150 grame de peste la gratar aduce 165 calorii.
 Mananci carbohidrati rafinati, cum e painea alba sau mancarea junk. Ele iti dau energie instant, concomitent cu o scadere brusca a glucozei din sange. O sa te simti obosit(a) si dorito(a)r(e) de dulciuri tot timpul.  Mananci carbohidrati complecsi, adica fructe, legume si paine integrala. Apa si fibrele din fructe si legume creeaza senzatia de satietate cu putine calorii. Pe cat posibil inlocuieste mancarurile grase cu portii de fructe si legume, oricat de mari.
 Prajesti in mult ulei . Cartofii prajiti proveniti dintr-un cartof iti ofera cu 200 de calorii in plus, fata de varianta coapta a aceluiasi cartof.  Folosesti ca instrumente de gatit: gratarul, cuptorul si oala sub presiune.
Daca nu se poate fara ulei prefera-l pe cel de masline in fata celui de floarea soarelui. Uleiul de masline contine mai multe grasimi nesaturate, deci e mai bun pentru inima. Daca inlocuiesti o masa cu cartofi prajiti si carne prajita in grasime, cu gratar si cartofi la cuptor, pe zi, vei pierde cu siguranta 1 kg pe saptamana.
 Preferi supa crema sau multa smantana adaugata la oricare supa. Odata cu 100 g de smantana adaugi si 345 de calorii la valoarea nutritiva a supei.  Te delectezi cu supa de pui slaba sau supa de legume. Fara smantana.
 Te indulcesti cu multe prajiturele de sarbatori. Patru prajituri de gramajul celor care se vand cu 1 leu la oricare magazin alimentar, consumate zilnic, iti aduc suficiente calorii incat sa te ingrasi in medie cu 1 kg pe saptamana.  Mananci smochine, curmale si fructe in loc de prajituri sau iti gatesti acasa prajiturile ca sa poti controla cantitatea de zahar din ele.
 Bei cappuccino sau ciocolata calda cu frisca. Contin foarte multa grasime.  Bei ceai, cafea si ciocolata slaba.