Cum eviti gustarea de seara

E seara si esti eliberata de grijile de peste zi. O forta mai puternica decat tine te duce spre frigider, chiar daca tocmai ai luat cina sau te pregatesti deja sa te culci...

E seara si esti eliberata de grijile de peste zi. O forta mai puternica decat tine te duce spre frigider, chiar daca tocmai ai luat cina sau te pregatesti deja sa te culci. Afla care sunt cauzele gestului tau involuntar si cum poti evita acest obicei. Solutiile functioneaza doar daca nu esti la dieta si vrei sa te mentii.

Te-ai abtinut intreaga zi

Obsedata sa iti ingrijesti silueta, iti infranezi fara incetare pofta de a manca ceva. Problema este ca aceste dorinte culinare nesatisfacute iti vor produce o stare de frustrare alimentara, care va deveni constanta. Seara, cand nimeni nu te mai vede, cedezi si mananci tot ce iti "cade" in mana. Acest gest iti va starni apoi sentimente de culpabilitate. Astfel se explica faptul ca a doua zi esti si mai riguroasa cu ceea ce mananci. E clar: traiesti intr-un cerc vicios.

Solutia: respecta-ti poftele. Daca dimineata salivezi in fata unui corn, nu ezita sa il mananci. Ai la dispozitie intreaga zi pentru a consuma caloriile pe care ti le ofera. Acest lucru este valabil si pentru panz. Daca cedezi si mananci un desert micut, vei evita sa te mai indopi seara cu dulciuri.

Ai nevoie de ceva care sa te binedispuna

In fiecare seara, inainte sa te culci, mananci cinci cuburi de ciocolata sau rontai unul sau doi pumni cu alune. Nu iti este foame, dar ciocolata si alunele te fac sa te simti bine si atunci te gandesti ca nu are rost sa le elimini din viata ta. Nu gresesti.

Solutia: atat timp cat obiceiul tau nu te face sa devii bulimica, nu te abate de la regula ta. Inlocuind ciocolata cu un mar, risti sa iti creezi un sentiment de frustrare, care te va determina sa mananci a doua zi o ciocolata intreaga. Fii atenta insa la cantitati! Mananca doar trei cuburi de ciocolata si un singur pumn de alune.  

Esti stresata

O zi grea la serviciu sau faptul ca maine vei avea o intalnire importanta te face sa fii foarte tensionata. Rezultatul este insa unul nu prea bun. Rontaitul de seara iti da curaj pentru a face fata.

Solutia: imparte-ti cina in doua si ia o pauza mai mare intre antreu si felul principal. Ea iti va da senzatia de satietate, care va dura pana cand te vei culca. Astfel, nu va mai fi nevoie sa iti savurezi desertul de la miezul noptii.

Te simti deprimata

Crezi ca daca mananci intre mese te ajuta sa uiti de griji. In mare parte este adevarat, pentru ca atunci cand faci ceea ce iti place uiti de lucrurile care nu iti produc placere. Asa se face ca depresia este una dintre cauzele kilogramelor in plus. Acest comportament alimentar excesiv va dauna in timp siluetei tale. Pe termen lung, nu vei face decat sa iti mai creezi singura o noua grija: cea a siluetei si alimentatiei.

Solutia: incearca sa intelegi motivele acestui comportament cu ajutorul unui psiholog. Te poate ajuta si daca tii un jurnal de alimentatie. Noteaza tot ce mananci intr-un carnet. Trece ora, locul si starea de spirit pe care o ai in momentul in care rontai ceva. Noteaza si ce ai mancat, cantitatea si rezultatul. Poate fi fie o stare de bine, fie un regret. Daca ai reusit sa nu rontai nimic, desi aveai chef, noteaza ce te-a oprit sa o faci. Dupa 15 zile, reciteste-ti jurnalul si vei descoperi motivele care te fac sa rontai seara.