Calorii mai putine in 10 pasi

Inainte de a evita bucataria, pe motiv ca mancarea inseamna kilograme in plus, afla cum poti avea o silueta de invidiat, renuntand la calorii de care nici macar nu iti va fi dor... In locul maionezei cu continut ridicat de grasime, opteaza pentru varianta light. Poti aplica aceeasi strategie pentru intreaga gama de produse lactate sau pentru sosuri - in general, exista pe piata alternative acceptabile sau inlocuitori. Au un gust excelent si, in plus, te scapa de caloriile in exces!

Fa o trecere in revista a experientei tale gastronomice. Si cand spunem acest lucru, ne referim atat la modalitatea de a gati, cat si la tipul de tigai si de vase pe care le folosesti in acest proces. Aplica solutiile de slabire pe care ti le oferim si iti garantam ca perspectiva ta asupra gatitului se va schimba complet!

Pentru copt (paine, prajituri, fursecuri), dar si pentru gratar, soteuri si chiar supe, foloseste tigai si vase din teflon, care nu permit lipirea alimentelor sau a mancarurilor.

Tigaile din teflon reprezinta una dintre micile placeri ale vietii, deoarece nu te obliga sa "apelezi" la ulei. In loc de uleiul mai putin sanatos si "plin" de calorii, foloseste putin vin, apa sau suc/juice, in functie de nevoile... retetei.

Renunta la prajirea alimentelor si a diferitelor ingrediente - prin prajire, acestea se "incarca" atat cu toxine, cat si cu un numar mai mare de calorii. Prefera mancarurile si preparatele sote, la gratar, coapte, fierte sau... fripte.

O excelenta metoda este si aceea de a reduce, pur si simplu, cantitatea de zahar si/sau de grasimi pe care ti-o "cer" retetele tale preferate. Spre exemplu, inlocuieste jumatate din cantitatea de ulei necesara pentru prepararea unei prajituri cu fructe cu piure de fructe, suc de portocale sau de mere.

Pentru prajituri sau fursecuri, foloseste mai putin zahar (cu cel putin o treime decat este prevazut in reteta). De asemenea, pentru a indulci cerealele cu lapte, foloseste nu zahar, ci fructe uscate.
Aceste sfaturi pot fi aplicate cu succes pentru foarte multe dintre minunatele retete de budinci, siropuri, briose sau alte deserturi delicioase pe care le prepari.

In loc sa ungi friptura cu un amestec de condimente si ulei, unt sau margarina, renunta la grasimile saturate si fragezeste carnea cu ingrediente mult mai usoare, mai savuroase si mai sanatoase, cum ar fi supa de legume, vinul alb sau sucul de portocale - in functie de preferinte si de tipul carnii preparate.

Opteaza pentru carnea slaba si, inainte de prepararea acesteia, elimina toata grasimea vizibila. In mod ideal, carnea trebuie sa fie slaba in proportie de 91%. Poti apela si la un mic artificiu - in cazul in care iti place foarte mult carnea de vita, dar iti doresti sa mananci cat mai sanatos cu putinta, poti inlocui o treime din carnea de vita cu piept de pui sau de curcan (o carne foarte slaba).

Cumpara sortimente de lapte, smantana, iaurt si branza fara grasime sau cu un continut extrem de scazut de grasime.
Alternativele au un gust excelent si pot fi folosite cu succes in foarte multe retete. Laptele fara grasime este un ingredient foarte bun pentru creme, sosuri, placinte, inghetate si, bineinteles, pentru cafea sau ceai. Laptele condensat nu ar trebui sa se regaseasca pe aceasta lista, deoarece are un continut ridicat de zahar si de grasimi.

Nu iti refuza placerea unei ciocolate delicioase! Insa inlocuieste ciocolata din retetele tale cu cateva linguri de cacao. Cu siguranta, vei obtine acelasi gust si aceeasi savoare, reducand insa substantial grasimile saturate continute de "dulcele interzis".

Atunci cand gatesti, inlocuieste doua albusuri cu un ou intreg, aceasta deoarece grasimea, colesterolul si majoritatea caloriilor continute de oua se regasesc in albusuri. In acest fel, reduci numarul de calorii, dar nu faci rabat de la gust.

Consuma cereale integrale si paine, insa fii cu bagare de seama, mai ales la aceasta din urma.
Cerealele, in special, sunt gustoase si contin nutrientii de care organismul tau are nevoie. Poate tot ele te vor ajuta sa renunti si la paine sau, cel putin, sa reduci consumul ei...

Redu portiile de mancare - nu este nevoie sa mananci foarte mult pentru a te satura. In plus, nu toti avem aceleasi nevoi nutritionale, astfel incat nu incerca sa fortezi pe nimeni sa manance la fel (de mult sau de putin) ca tine.

Pentru a usura tranzitia de la o portie "sanatoasa" la una ceva mai redusa, foloseste farfurii mai mici, iar prajiturile portioneaza-le in bucati mai mici, astfel incat sa iti ajunga si pentru prietena care te-a anuntat ca va veni in vizita.