Reciclarea plasticului. Cum poti face asta?

Dintre toate materialele reciclabile, plasticul ne este cel mai indemana si poate fi reciclat cu cel mai putin efort.

Dintre toate materialele reciclabile, plasticul ne este cel mai indemana si poate fi reciclat cu cel mai putin efort. Nu trebuie decat sa stim cateva lucruri esentiale, ca sa ne dam seama cat de multe se pot realiza cu un efort atat de mic.

Cateva date despre plastic


  • Plasticul a fost inventat in 1860, dar a inceput sa fie folosit la scara larga in ultimii 30 de ani;
  • Consumul anual de materiale plastice a crescut de la 5 milioane de tone in anii ’50, la aproape 100 de milioane de tone astazi;
  • 35% din tot plasticul produs se utilizeaza pentru fabricarea de ambalaje;
  • In Marea Britanie, supermarketurile distribuie aproximativ 17 miliarde de pungi de plastic, adica circa 290 de pungi pe cap de locuitor;
  • Astazi, in lume se produc peste 80 de milioane de tone de plastic pe an.

Si ce daca?


Pentru a intelege cat de mult dauneaza aceste tone de plastic, sa dezbatem impactul plasticului asupra mediului inconjurator. Acesta se manifesta intr-o multime de moduri, cu efecte grave asupra pamantului, aerului si apei.

Resursele naturale


Plasticul este fabricat din resurse naturale, cum ar fi petrolul, gazele naturale sau carbunele. Odata epuizate, aceste resurse nu mai pot fi inlocuite.

Persistenta in mediul inconjurator


Majoritatea materialelor plastice nu sunt biodegradabile si persista in mediul inconjurator timp de sute de ani. De exemplu, pungile de plastic se biodegradeaza in 20-30 de ani, in timp ce sticlele pot ramane intacte pe termen nedefinit.

Efectul de sera


In timpul proceselor de productie, petrolul, gazele naturale si carbunele elibereaza gaze periculoase, care produc efectul de sera. De asemenea, gropile de gunoi si procesele de incinerare produc emisii toxice, cum sunt dioxidul de carbon si metanul.