Frumusetea eco, sanatate curata

Ingrijirea personala este un subiect important pentru fiecare dintre noi. Sau, cel putin ar trebui sa fie. In cursa cotidiana pentru titlul de regina a frumusetii suntem dispuse sa apelam la tot felul de produse cosmetice, decretate de propriile reclame drept adevarate elixiruri.

Ingrijirea personala este un subiect important pentru fiecare dintre noi. Sau, cel putin ar trebui sa fie. In cursa cotidiana pentru titlul de regina a frumusetii suntem dispuse sa apelam la tot felul de produse cosmetice, decretate de propriile reclame drept adevarate elixiruri.

 

Din nefericire, putine dintre noi reusim sa ne punem intrebarea fireasca daca oferta producatorilor din industria de frumusete este si sigura pentru sanatatea noastra.

Raspunsul este unul fara echivoc: NU! Multe dintre produsele cosmetice contin ingrediente nocive pentru sanatate (majoritatea derivate din petrol), precum si agenti potential toxici care nu sunt mentionati pe etichete.


Din fericire, exista alternative usoare si ieftine, la indemana fiecarui consumator care tine la sanatatea lui.Daca tot investim timp si bani in ingrijirea noastra personla si in look, macar s-o facem astfel incat sa nu ne facem rau noua si mediului inconjurator.

Cum putem face asta? Iata, in continuare, cateva ponturi:
 

Preparati-va acasa propriile tratamente de frumusete


Daca vreti sa scapati de marketingul agresiv al producatorilor si, in acelasi timp, sa economisiti ceva bani, puteti intra in bucatarie, unde sa „gatiti” tratamente delicioase si eficiente pentru ingrijirea personala. Astfel veti sti exact ce contine produsul pe care il folositi si nu va veti mai face griji in legatura cu existenta unor chimicale dunatoare pentru sanatatea dumneavoastra. Numeroase retete pentru cosmetice artizanale sunt disponibile pe internet si in publicatiile de specialitate.
 

Cititi cu atentie eticheta


Cea mai mare si mai complicata problema a cosmeticelor pe care le folosim este cea a chimicalelor folosite la fabricarea lor. Cateva dintre aceste ingrediente nu sunt tocmai indicate pentru consumator, asa ca ar trebui evitate.

Cea mai buna metoda pentru a face acest lucru este urmarirea etichetelor produselor pe care am vrea sa le cumparam si eliminarea acelora care contin substante contraindicate. Si mai simplu ar fi sa alegeti o companie care poarta un insemn special al Campaniei pentru Cosmetice Sigure si foloseste ingrediente organice si naturale certificate.

 

Folositi deodorant fara aluminiu


Aluminiul, care este in mod curent folosit in antiperspirante, poate cauza iritatii ale pielii, iar inflamatia provocata se poate intinde dincolo de zona de aplicare. Antiperspirantele au si un alt aspect negativ: blocand porii, impiedica eliminarea toxinelor din corp si reduc astfel abilitatea organismului de a-si regla temperatura. Incercati sa folositi, in locul acestora, deodorante naturale, care nu contin aluminiu.
 

Periati-va dintii cu pasta naturala


Trebuie sa stim ca, desi ne place sa avem un zambet stralucitor, majoritatea producatorilor de pasta de dinti folosesc compusi chimici care sunt daunatori. Spre exemplu, ingerarea unei cantitati mari de fluoruri (folosite pe scara larga la fabricarea pastei de dinti) poate fi otravitoare.

Ca si in cazul deodorantelor, insa, exista alternativa produselor naturale.
 

Alegeti produse fara petrol


In cosmetice si in multe dintre produsele de ingrijire personala se regasesc surprinzator de multe derivate din petrol. Uleiul mineral, parafina si glicol-propilena sunt ingrediente de baza in majoritatea produselor cosmetice. Si in acest caz este esentiala cercetarea cu atentie a etichetelor.
 

Evitati testarea pe animale


Cu siguranta si acelea dintre noi care nu sunt vegetariene sunt de acord ca testarea cosmeticelor pe animale este si inutila, si lipsita de etica. Cautati pe produsele pe care le achizitionati etichetele care sa indice absenta testelor pe animale (spre exemplu insemnul Humane Cosmetics Standard - HCS).