Invata sa comunici eficient cu fiica ta!

Relatia mama-fiica se construieste pas cu pas, inca din copilarie si continuand in anii maturitatii. Este una dintre putinele legaturi pe care le pastram de-a lungul intregii vieti, adesea reprezentand...

Relatia mama-fiica se construieste pas cu pas, inca din copilarie si continuand in anii maturitatii. Este una dintre putinele legaturi pe care le pastram de-a lungul intregii vieti, adesea reprezentand o adevarata ancora in universul fiecareia dintre noi. Cu toate acestea, uneori, comunicarea este defectuoasa, ducand la instrainare sau chiar la destramarea relatiei.

Legatura care se creeaza intre mama si copil poate influenta numeroase aspecte ale comportamentului acestuia si chiar al adultului de mai tarziu, pentru ca, in copilarie si adolescenta, mama este unul dintre modelele pe care incercam sa le urmam.

Tocmai de aceea, o relatie bazata pe incredere, respect si iubire reprezinta cheia unei dezvoltari armonioase a copilului.

De altfel, Karen Fingerman, doctor in filosofie si autoarea cartii "Aging Mothers and Their Adult Daughters: A Study In Mixed Emotions", afirma pentru PsychologyToday.com: "Exista un moment critic, atunci cand fiica realizeaza, dintr-o data, ca mama este, de fapt, o alta femeie. Inainte de acest punct, mama este un simbol. Este atoatestiutoare, puternica, poate e inamicul sau persoana care are grija de tine, insa nu o vezi drept o alta femeie avand probleme si experiente similare cu ale tale.".

Iar adolescenta reprezinta o adevarata piatra de incercare, atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Adolescenta reprezinta momentul afirmarii propriei personalitati, iar acest lucru nu se poate realiza fara o "lupta" grea. De altfel, acesta este si motivul pentru care, de foarte multe ori, relatia mama-fiica este "asaltata" de conflicte, frustrari sau neimpliniri.

Ce poti face atunci cand legatura dintre tine si fiica ta adolescenta nu este atat de stransa pe cat ti-ai dori? Atunci cand intre voi nu exista o comunicare eficienta si simti ca te indepartezi din ce in ce mai mult de copilul tau?...

1. In primul rand, acorda mai mult timp relatiei voastre. Cu siguranta, esti o femeie ocupata, prinsa intre cariera si familie, avand proiecte de terminat la serviciu si treburi gospodaresti de pus la punct odata ajunsa acasa...
Este normal sa simti ca timpul iti scapa printre degete si nimic nu iti iese bine.

Daniela imi spune ca, adesea, atunci cand ajunge seara acasa, se simte mult prea obosita pentru a petrece timpul cu fiica ei adolescenta, Ioana: "Ioana are 15 ani si este la varsta la care are foarte multe trairi si sentimente, cand petrece foarte mult timp alaturi de prieteni si colegii de scoala. Imi povesteste o gramada de lucruri din ceea ce face in fiecare zi si, desi incerc sa o ascult cu multa rabdare, in acelasi timp stiu ca trebuie sa gatesc, sa spal hainele sau sa merg la cumparaturi.


Este foarte dificil sa tii pasul cu adolescentii, iar Ioana se simte frustrata ca nu o ascult si mereu imi reproseaza acest lucru. Asa ca incerc, cumva, sa le impac pe toate.".