Copilasul tau este tinut sub control?

Multi parinti se confrunta cu aceasta problema: cateodata, pur si simplu nu reusesc sa-i stapaneasca pe cei mici. Da, si nu vorbim acum despre adolescenti, cand situatia aceasta ar fi anticipata...

Multi parinti se confrunta cu aceasta problema: cateodata, pur si simplu nu reusesc sa-i stapaneasca pe cei mici. Da, si nu vorbim acum despre adolescenti, cand situatia aceasta ar fi cel putin anticipata si pentru care parintii sunt, sa zicem, pregatiti moral. Ne referim la micutii inteligenti, dar indeobste egoisti, care sunt micutii de cativa anisori.

Pare greu de crezut cand te uiti la el - un ingeras nevinovat, cu o mutrita adorabila si absolut inofensiva - insa poate fi adevarat si asta nu inseamna ca ar avea vreo problema: micutul iti testeaza, constient, nervii.

Din punctul lui de vedere, nu face nimic rau; pur si simplu, vrea sa vada cum reactionezi. Iata cateva posibile exemple in care l-ai putea regasi si pe nazdravanul tau:

  • Copilasul este furios si se manifesta agresiv fata de parintii sai. Acest lucru se petrece cu precadere in spatii publice intens populate, cum ar fi, de exemplu, un supermarket.

  • Micutul incearca sa faca o "intelegere" cu unul dintre parinti. Asta s-ar putea intampla incepand din jurul varstei de patru ani, cand copilul incepe sa aiba idee despre ce inseamna manipularea.
    Chiar daca totul se bazeaza exclusiv pe intuitie, ai fi uimita sa descoperi pana unde poate ajunge un copilas inteligent care urmareste sa obtina ceva...

  • Inducerea vinovatiei. Copilul poate sa duca la bun sfarsit ce si-a propus, printr-o metoda simpla: "De ce nu pot avea si eu cutare lucru? Esti o mama rea si nu ma iubesti!". Aceasta da rezultate in special in cazul mamelor singure, care se straduiesc sa ii ofere micutului tot ce are nevoie, asa incat acesta sa nu simta prea des ori prea acut faptul ca nu are tata.

Odata ce ai realizat ca esti pe punctul de a pierde controlul si poti identifica tactica pe care o foloseste copilul, poti trece la lucru pentru a-ti recupera autoritatea de parinte.