Yorkshire Terrier - un aristocrat in miniatura

Originea Yorkshire Terrier-ului - cum se intampla, de altfel, in cazul celor mai multe rase - este dificil de stabilit cu precizie. Ceea ce se poate afirma insa cu siguranta...

Originea Yorkshire Terrier-ului - cum se intampla, de altfel, in cazul celor mai multe rase - este dificil de stabilit cu precizie. Ceea ce se poate afirma insa cu siguranta este faptul ca acesta reprezinta fructul incrucisarilor mai multor varietati de terrier. Descoperim astfel amprenta unuia dintre cei mai probabili stramosi ai sai, Skye, in filaturile din Leeds.

Yorkshire Terrier, originea rasei 

Asa cum precizeaza Mona Huxam, in cartea sa intitulata dupa numele rasei, in timpul revolutiei industriale, comunitatile de lucratori din minerit si prelucrarea lanii, din imprejurimile localitatii Glasgow, au parasit Scotia natala si s-au indreptat spre Yorkshire, unde activitatea din cadrul acestor ramuri avea un nivel ridicat. Ei erau insotiti de cainii lor - o varietate de terrier numita Paisley sau Skye Terrier.

Popularitatea in crestere precum si succesul repurtat in cadrul expozitiilor canine a permis crescatorilor sa solicite preturi destul de ridicate pentru un asemenea exemplar. In 1860, rasa a participat la Expozitia de la Birmingham la clasa Terrieri in miniatura, special conceputa, atat sub denumirea de Scotch Terrier cat si Brockenhaired Terrier.

In 1866, Kennel Club a recunoscut rasa, iar in 1898 a fost publicat standardul oficial.

La momentul respectiv, un Yorkie cantarea intre 2,2 si 6,7 kg. Mult mai tarziu, acest caine a devenit un pet la moda. Rasa a fost promovata in S.U.A. si Europa, incepand cu 1930, dupa ce crescatorii au reusit sa reduca talia animalului. In prezent, Yorkshire Terrier -ul este recunoscut ca cea mai populara rasa miniaturala din lume.

Yorkshire Terrier, caracteristici:

Este un caine cu blana lunga, dreapta, de culoare albastru-galbui, despartita in suvite egale de o carare lunga de la nas la coada. Corpul este elegant, compact, bine proportionat. Capul este purtat sus, iar tinuta sa inspira vigoare si siguranta de sine. Caracteristici: alert, inteligent.

Puii vin pe lume colorati in negru-galbui, corpul avand de obicei un ton mai inchis. Pe masura ce se apropie de maturitate, cele doua culori ajung sa interfereze, firele de culoare neagra amestecandu-se cu cele galbui. La cainii adulti se acorda o importanta deosebita culorii blanii ce acopera corpul precum si nuantei galbui de pe cap si de pe picioare, deoarece culorile impuse sunt albastru si galbui.

Yorkshire Terrierul este una dintre cele mai incantatoare rase de caini de companie.

Din acest motiv, nu este un fapt neobisnuit ca o familie sa detina doua exemplare. Se pare ca unul nu este suficient. Micutul companion reprezinta alegerea ideala pentru persoanele care nu dispun de un spatiu de locuit prea mare.

Afectuosi si deosebit de atasati de familie, in special de copii, vioi, jucausi si curiosi, aduc intotdeauna zambetul pe fata celor din jur. Fiind, la origine, o rasa utilizata la vanatoare, si-au pastrat spiritul aventuros care-i atrage de cele mai multe ori in diverse incurcaturi.

Nu va lasati indusi in eroare de aspectul lor fragil, pentru ca Yorkie este totusi un terrier, ceea ce inseamna ca-si va consuma foarte multa energie in activitatea de investigare a teritoriului. Datorita dimensiunilor reduse si a blanii minunate, cei mai multi ii considera animale delicate, adevarate jucarii vii.

Comportament 

De fapt, nu este indicat sa-i rasfatati prea tare, pentru a nu-i debusola. Socializarea este importanta si este indicat sa inceapa de la o varsta frageda. Desi poate parea greu de controlat, acest caine se descurca foarte bine la probe de Agility, de exemplu, fiind usor de dresat.

Atunci cand va hotarati sa achizitionati un pui, nu uitati ca schimbarea mediului reprezinta deja un factor de stres pentru el.

Pentru a facilita adaptarea, limitati-i, pentru inceput, spatiul de desfasurare. De asemenea, ar fi bine sa nu-i modificati dieta. Hrana trebuie administrata tinerelor exemplare de trei ori pe zi, in portii mici. Dupa fiecare masa, o plimbare la aer curat este intotdeauna binevenita.

Pentru protectia noului venit, este indicat sa supravegheati activitatea din zona luata in stapanire de catre acesta, deoarece va ataca totul cu dintii, fara a excepta cablurile electrice, piesele de mobilier si in general tot ce gaseste in preajma. Nu folositi substante chimice pentru curatirea podelei si nici insecticide.

Vizita obligatorie la medicul veterinar are ca scop nu numai verificarea sanatatii puiului, ci si obtinerea de indicatii utile pentru cresterea in conditii optime, precum si de informatii despre dezvoltarea ulterioara a acestuia.

Astfel, daca in jurul varstei de trei luni cainele cantareste aproximativ 2 kg, la maturitate este posibil sa ajunga la 3,5 kg, ceea ce poate constitui un dezavantaj pentru cei care isi doresc un pet de buzunar.

In ceea ce priveste ingrijirea, aceasta nu reprezinta o dificultate, dar trebuie sa fiti consecventi, acordandu-i atentia cuvenita.

Daca neglijati acest lucru, blana isi pierde luciul si pot aparea chiar infectii ale pielii.

Stiati ca...

 

Yorkshire Terrierul a participat pentru prima oara, in 1861, la o competitie canina din Anglia, sub denumirea de broken - haired Scotch Terrier ?

In timpul erei victoriene tarzii, Yorkie si-a castigat rapid popularitatea ca animal de companie ? Cum americanii imprumutau obiceiurile vremii, au inceput sa manifeste si ei un interes deosebit fata de aceasta rasa. Astfel, in 1885 American Kennel Club a recunoscut oficial Yorkshire Terrierul.

Poate fi foarte usor ranit de catre copii, necesitand o supraveghere permaneta ?

Este un caine independent si in acelasi timp un companion fidel? In ciuda taliei mici, el dovedeste mult curaj, actionand ca un aparator redutabil al stapanului sau.