Mic ghid de ingrijire a puilor de broaste testoase acvatice

Micile testoase trebuie tinute in apa de adancime moderata, cel putin catlatimea carapacei, astfel incat sa poata ajunge usor la suprafata. Trebuiesa incalziti apa si sa...

Micile testoase trebuie tinute in apa de adancime moderata, cel putin cat latimea carapacei, astfel incat sa poata ajunge usor la suprafata. Trebuie sa incalziti apa si sa o schimbati zilnic sau la 2-3 zile, daca aveti un filtru.

Unul dintre cele mai mici filtre, Fluval 1, necesita o adancime de minimum 5 cm a apei, pentru a functiona si a produce un curent semnificativ. Daca acesta este prea puternic, testoasa va inota in van impotriva curentului, epuizandu-se. Pentru a preintampina aceasta situatie, puteti incetini curentul de apa, prin plasarea unei pietre rotunde de rau sau a unei caramizi in mijlocul lui.

Astfel, acestea vor putea fi folosite si ca loc de odihna pentru micile broscute. O alta varianta este sa inclinati usor acvariul, pentru a obtine o portiune de apa mai adanca in zona filtrului si o alta destinata odihnei testoaselor. Daca temperatura din camera este scazuta, va recomandam sa acoperiti partial acvariul, pentru a pastra o temperatura mai ridicata. Nu lasati insa sa se acumuleze condensul, lipsa unei ventilatii corespunzatoare fiind nociva pentru testoasa!


Apa si aerul din acvariu trebuie sa atinga o temperatura de 29 - 30:C, aceste conditii termice prelungind viata micilor testoase.
In general, lampa incandescenta plasata deasupra acvariului va mentine ridicata si temperatura apei, mai ales daca exista si o piatra in apa. Pentru a mentine aceste conditii de mediu, va recomandam sa utilizati un termometru de acvariu ce poate fi procurat din magazinele de specialitate.


Puii de testoase sunt carnivori, insa si legumele sau vegetalele sunt recomandate pentru o dieta echilibrata. Lasati-le sa pluteasca pe apa, de unde micile broscute le vor pescui dupa pofta lor. O alimentatie completa se realizeaza, insa, cu ajutorul hranei preambalate (Tetra Repto Min, Gammarus etc.), care trebuie distribuita in cantitati moderate, o data sau de doua ori pe zi.
Atentie: nu le supraalimentati! Orice exces in greutate cauzeaza o dezvoltare excesiva ce poate duce la deformarea carapacei.


In libertate, puii de testoase au o speranta de viata foarte mica, aproximativ 1%. Cu toate ca, in captivitate, aceasta creste semnificativ, nu va asteptati ca toate exemplarele sa supravietuiasca. In cazul unei afectiuni, este foarte dificil sa tratati o testoasa mica deoarece, de obicei, boala progreseaza repede si animalul moare inainte de a se putea lua vreo masura. Asa incat, va recomandam sa achizitionati mai multe broscute.
Din pacate, nu va putem da prea multe indicatii, altele decat acelea de a oferi un habitat corespunzator (incalzit) si ferit de agitatie. Daca vreuna dintre broscute se raneste, ea trebuie dusa la veterinar de urgenta, unde i se va aplica un tratament similar adultilor.