Cartofi cu bacon şi rozmarin la cuptor

Cartofii la cuptor cu rozmarin şi stropiţi cu puţin ulei de măsline sunt un deliciu, fiind potriviţi ca garnitură pentru o masă de prânz sau cină. Se prepară foarte rapid şi nu este o reţetă costisitoare.

Cartofii la cuptor cu rozmarin şi stropiţi cu puţin ulei de măsline sunt un deliciu, fiind potriviţi ca garnitură pentru o masă de prânz sau cină. Se prepară foarte rapid şi nu este o reţetă costisitoare.

Ingrediente:


- 6-8 cartofi noi, de mărime medie;
- 100 gr. bacon sau şuncă de Parma, tăiate subţire;
- 1 pahar mic de smântână;
- o legatură de mărar;
- câteva crenguţe de rozmarin proaspăt sau uscat;
- ulei de măsline;
- sare;
- piper;
- un ardei iute uscat.

Mod de preparare:

 

  • Cartofii se curaţă de coajă, se spală bine, se taie în sferturi şi se pun într-un castron. Se adaugă uleiul de măsline, sarea, piperul şi ardeiul iute, se amestecă bine, astfel încât cartofii să ia contact cu uleiul.
    Se pun într-un vas termorezistent iar deasupra se presară frunzele de rozmarin şi se adaugă un pahar cu apă. Se lasă la cuptor timp de 30 - 45 de minute. După primele 20 de minute de coacere se pun şi feliile de bacon pentru a se rumeni.
  •  Smântâna se amestecă împreuna cu o jumătate din legătura de mărar, un praf de sare şi unul de piper şi cu zeama de la o jumătate de lămâie.


Servire:

  • Cartofii se aşază pe farfurie, cu feliuţele de bacon deasupra lor. Din loc în loc se presară smântână.
    La final se ornează cu restul de mărar.