6 idei de cină vegetariană

Ai rămas în pană de idei şi nu mai ştii ce să mănânci seara? Dacă preferi preparatele vegetariene, aceste idei de cină vor fi exact pe gustul tău!

Diversitatea de legume, verdeţuri şi leguminoase te ajută să faci o mulţime de combinaţii inedite astfel încât să nu te plictiseşti niciodată de aceleaşi preparate. Dacă îţi place să încerci reţete noi îţi propunem să încerci aceste idei de cină fără carne pentru serile în care ai poftă de ceva bun fără să petreci mult timp în bucătărie şi fără să îţi sabotezi dieta.

O salată grecească cu brânză feta, humus cu tocană de vinete, o frittata cu salată sau o porţie generoasă de gnocchi la cuptor cu legume sunt doar câteva dintre cele la gustoase idei de cină vegetariană pe care merită să le încerci.

Inspiră-te din aceste 6 idei de cină vegetariană pentru a prepara reţete pe gustul tău!

 

1. Humus cu caponata de vinete (tocană de vinete)

Este o combinaţie săţioasă şi hrănitoare. Humusul este adesea consumat cu pâine la noi, dar dacă vrei să o eviţi poţi să îl combini cu o tocană rapidă de vinete. Este de preferat să faci humusul acasă din boabe de năut, zeamă de lămâie, sare, piper, usturoi şi tahina (poţi să foloseşti şi iaurt degresat pentru a obţine un preparat light).

Pentru a prepara tocana de vinete ai nevoie de: 1 vânătă, 1 ceapă roşie, un morcov, două conserve de roşii întregi şi cubuleţe, 4 căţei de usturoi, 2 linguri cu capere, un pumn de măsline verzi şi kalamata fără sâmburi, seminţe de pin prăjite, frunze de pătrunjel, fulgi de ardei iute şţi puţin oţet.

După ce ai tăiat vânăta în cubuleţe, se presară sare peste ea şi se lasă 30 de minute într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid. Apoi vinetele se prăjesc separat în puţin ulei într-o tigaie, în timp ce în altă tigaie se călesc celelalte ingrediente. Roşiile cu usturoiul se lasă la fiert timp de 20 de minute pentru a obţine un sos aromat şi gros.

Se combină vinetele cu celelalte legume, se adaugă sosul de roşii scăzut, măslinele, oţetul, seminţele de pin, pătrunjelul şi fulgii de ardei iute. Se amsstecă totul şi se stinge focul. Caponata se serveşte alături de o porţie generoasă de humus clasic.

2. Linte şi orez brun cu ceapă caramelizată şi ou

Orezul brun cu linte conferă saţietate, fiind o combinaţie excelentă pentru a înlocui pâinea. Furnizează proteine şi carbohidraţi complecşi, iar alături de un ou ochi se transformă într-o cină delicioasă şi hrănitoare.

Poţi să prepari din weekend o caserolă cu orez brun fiert şi amestecat cu linte plus condimentele dorite. Astfel vei avea la îndemână totul pentru serile când nu ai chef să găteşti ceva complicat. Trebuie doar să pui la călit ceapă şi să o stropeşti cu oţet balsamic, lăsând-o la caramelizat.

Un ou ochi va completa reţeta şi furnizează pe lângă proteine şi grăsimi sănătoase.

3. Frittata cu ciuperci şi ardei roşu

Frittata se face rapid şi este o soluţie rapidă pentru o cină vegetariană. Servită alături de salată constituie o masă sănătoasă. Pune la călit ceapă cu ciuperci şi ardei roşu, toarnă amestecul de ouă cu puţin lapte şi condimente, adaugă puţină brânză în funcţie de preferinţe şi lasă totul la cuptor câteva minute până obţii o frittata delicioasă.

Se serveşte cu salată verde sau rucola.

4. Gnocchi (paste cu cartofi) la cuptor cu legume

Gnocchi sau acele găluşte care sunt făcute din cartof şi făină se pot prepara la cuptor. Poate te-ai obişnuit să fierbi gnocchi, însă trebuie să ştii că poţi să-i pui direct din pungă într-o tavă alături de alte legume (ardei, ceapă, roşii cherry, usturoi), să stropeşti totul cu puţin ulei de măsline, să condimentezi cu sare, piper, condimente şi parmezan, după care să laşi cuptorul să facă toată treaba. Se introduce tava la cuptor timp de 18-20 de minute.  

5. Mini-pizza cu foi de lasagna, legume şi brânză

Nu ai timp să faci lasagna după o zi obositoare la muncă, dar poţi să foloseşti foile de lasagna ca să faci o mini-pizza după gustul tău. Pune câte două foi de lasagna, fierte după instrucţiunile de pe pachet, în formele pentru brioşe şi aşază straturi de sos de roşii, spanac, mozzarella şi busuioc.

Pune o folie de aluminiu peste tavă şi lasă la cuptor 15 minute, după care se scoate folia şi se mai lasă câteva minute la cuptor ca să se rumenească brânza.

6. Salată grecească cu quinoa

Quinoa este o sursă importantă de proteine, iar în combinaţie cu legumele şi verdeţurile poţi să obţii o masă rapidă, hrănitoare, dar fără un conţinut caloric ridicat. Ca să ai mereu ceva pregătit pentru masa de seară poţi să păstrezi quinoa fiartă în frigider. Astfel, vei avea totul la îndemână seara când te întorci de la muncă şi trebuie doar să adaugi câteva legume pentru a obţine o salată grecească delicioasă.

Amestecă quinoa cu ceapă roşie, măsline, pătrunjel verde, roşii, castraveţi şi presară brânză feta peste salată.