5 rețete cu leurdă pe care trebuie să le încerci

Tu cum mănânci leurda? Știai că poți să faci un unt aromat cu ea, să o folosești în humus sau să faci o plăcintă delicioasă cu brânză și leurdă?


Leurda este foarte sănătoasă, are o aromă delicată de usturoi și poate să fie folosită în foarte multe preparate. Este o sursă excelentă de potasiu, magneziu, calciu, vitaminele A și C, astfel că ai toate motivele să o consumi cât mai des.
Acești nutrienți ajută la detoxifierea corpului, curăță sângele de toxine, scad colesterolul rău și protejează ficatul de boli.

Dacă nu prea ai consumat-o altfel în afară de ciorbe sau salate, iată câteva dintre cele mai gustoase rețete cu leurdă pe care trebuie să le încerci primăvara aceasta: 

1. Plăcintă cu leurdă și brânză de capră

Folie din făină integrală umplute cu un amestec de brânză de capră (sau de vacă, dacă preferi), mult mărar, leurdă, ouă, puțin pesmet, sare și piper se transformă într-un preparat extrem de gustos. Trebuie să încerci primăvara aceasta să faci o plăcintă cu leurdă și brânză de capră!

2. Unt aromat cu leurdă

Untul la temperatura camerei amestecat cu leurdă tocată mărunt şi rulat într-o folie alimentară poate să fie o combinaţie perfectă pentru cartofii copţi/fierţi, paste sau tartine. Se păstrează la congelator şi îl vei avea la îndemână atunci când vrei să dai o aromă deosebită unui preparat.

3. Humus cu leurdă

Dacă te-ai plictisit de humusul clasic, acum este momentul să încerci o combinație delicioasă cu leurdă. Mixează în robotul de bucătărie boabe de năut din conservă cu un pumn de leurdă, pastă de susan, ulei de măsline, sare, piper și zeamă de lămâie pentru a obține un humus delicios. 

4. Toast cu ciuperci și pesto de leurdă

Un pesto de leurdă este combinația perfectă pentru ciuperci, paste, orez sau chiar o salată de cartofi. Va conferi o aromă delicioasă preparatelor și îl poți păstra la frigider. Ca să-l prepari trebuie să mixezi în robot frunze de leurdă cu ulei de măsline, semințe de pin/floarea-soarelui/nuci românești, piper, sare, puțină zeamă de lămâie și parmezan ras. 

Poți să folosești acest pesto în combinație cu ciuperci călite rapid și așezate peste o felie de pâine integrală prăjită. Un toast cu ciuperci și pesto de leurdă este o combinație perfectă pentru un brunch delicios. 

5. Melcișori cu leurdă și brânză

Tot cu pesto de leurdă poți să prepari melcișori delicioși. Folosește aluat foietaj din comerț peste care se întinde un strat de pesto de leudă și apoi se presară brânza preferată. Se rulează, se taie rondele și se lasă la copt 10-15 minute la 200 de grade Celsius. 

MAI MULT DESPRE: retete, bucatarie, leurda, retete leurda