4 feluri în care poți să gătești țelina. Nu o să-ți vină să crezi cât este de gustoasă!

Țelina este o rădăcinoasă care te poate ajuta foarte mult dacă vrei să slăbești. În plus, poți să gătești țelina în foarte multe feluri ca să obții preparate foarte gustoase și simple.

Țelina conține foarte puține calorii, dar aduce un aport însemnat de fibre și nutrienți care au un efect benefic asupra sănătății inimii. De asemenea, țelina este foarte bună pentru la digestie, ajută la o bună absorbție a vitaminelor și datorită fibrelor poate să aibă un efect detoxifiant.
Astfel că nu ai niciun motiv să nu o incluzi în alimentația ta apelând la rețete simple cu țelină.

De asemenea, trebuie să știi că țelina poate să înlocuiască cu succes cartofii care nu sunt recomandați în cantități mari atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus. Prin urmare, poți să faci supă cremă de țelină, piure de țelină, țelină prăjită în loc de cartofi prăjiți și multe alte preparate extrem de gustoase și fără multe calorii. 


4 feluri în care să gătești țelina

Țelină în loc de cartofi prăjiți

Dacă poftești la cartofi prăjiți poți să apelezi la țelină pe care să o prepari la cuptor, reducând astfel considerabil numărul caloriilor. Curăță o țelină mare, taie rondele, apoi bețe pe care să le stropești cu ulei de măsline extravirgin. Se așază țelina într-un singur strat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptorul încins la 200 de grade Celsius până când se rumenește frumos. 

Aceasta este una dintre cele mai bune alternative pentru cartofii prăjiți. Dacă preferi, poți să faci un mix de condimente pe care să-l presari peste țelină înainte de a o băga la cuptor: semințe de susan, semințe de coriandru, semințe de chimen.

Supă cremă de țelină cu ciuperci

Ca să obții o supă delicioasă trebuie să tai țelina în cuburi, să o stropești cu ulei de măsline și să o coci la cuptorul încins. Pune alături de țelină, două bucăți de păstârnac tăiat rondele și un praz tăiat pentru un plus de aromă. După ce s-au copt legumele se vor pune în blender, se adaugă un cățel de usturoi, apă caldă, sare, piper, cimbru uscat, zeamă de lămâie, ulei de măsline și se mixează până când obții o supă cremoasă. Ciupercile se pot căli foarte rapid într-o tigaie cu sau fără ulei. 

Se ornează supa cu ciupercuțe și puțin ulei de măsline. Dacă preferi varianta supelor cremă cu smântână, poți să adaugi la final smântână în locul uleiul de măsline.

Piure de țelină cu conopidă și nucșoară

Poate îți place piureul de cartofi, însă te abții să-l consumi pentru că vrei să slăbești. Țelina este cea mai bună alternativă pentru cartofi și vei obține un piure delicios, dar fără multe calorii. Amestecă cuburile de țelină cu florete de conopidă pentru un plus de fibre care asigură sațietate. Aceste două legume sunt excelente și extrem de versatile dacă vrei să faci mâncare dietetică.

Fie le fierbi la aburi sau în puțină apă, țelina și conopida se mixează apoi bine cu sare, piper, nucșoară, puțină apă și ulei de măsline (sau unt, dacă preferi).

Salată de țelină coaptă cu linte, alune de pădure și mentă

Țelina se taie cuburi, se stropește cu ulei și se pune la cuptor. Apoi se amestecă cu o conservă de linte, frunze proaspete de mentă, alune de pădure coapte și mărunțite, cimbru, sare, piper, ulei de măsline și puțin oțet balsamic sau zeamă de lămâie. 

Vei obține o salată delicioasă, dar și hrănitoare. Nu are multe calorii și o poți consuma chiar și atunci când ești la cură de slăbire. 
MAI MULT DESPRE: bucatarie, telina, retete telina