26 de plante care cresc cel mai bine împreună

Cercetătorii au descoperit ceea ce grădinarii știau de mult timp: unele plante cresc foarte bine împreună și se protejează reciproc de dăunători.

Poartă denumirea de plante companion și te ajută să ai flori frumoase, legume sănătoase și țin la distanță dăunătorii. 

Acestea se ajută reciproc să crească și sunt în același timp o modalitate de a folosi eficient spațiul din grădină.
De exemplu, plantele înalte oferă umbră pentru plantele de înălțime mică, sensibile la lumină. De asemenea, plantele târâtoare acoperă solul, iar cele cu tije înalte cresc drept, ocupând aceeași bucată de teren.

Află care sunt aceste "perechi" de plante pe care ar trebui să le plantezi împreună în grădină.  

Trandafiri și usturoi

Grădinarii cu experiență plantează de mult usturoi pe lângă trandafiri, pentru că bulbii de usturoi resping dăunătorii care atacă trandafirii. Iar asta nu înseamnă că trebuie să strici aspectul grădinii tale. Există soiuri decorative de usturoi, care fac flori frumoase, mov.

Pepeni și crăițe

Anumite varietăți de crăițe controlează dezvoltarea nematodelor la rădăcina pepenilor. Nematodele sunt viermi paraziți minusculi care atacă rădăcinile plantelor și le blochează creșterea. Vei scăpa astfel de aceste insecte dăunătoare fără să folosești substanțe periculoase.

Roșii și varză

Frunzele roșiilor sunt otrăvitoare și resping larvele de molia verzei, care pot roade rapid varza. Aceste omizi fac găuri mari în frunzele de varză și pot distruge rapid întreaga recoltă. Dar plantată lângă roșii, varză este protejată de dăunător

Castraveți și Condurul doamnei

Cunoscută și sub denumirea de conduraș (Tropaeolum majus), această plantă care face flori frumoase în nuanțe de galben, roșu, ruginiu, este companionul perfect pentru castraveți. Este la rândul său o plantă cățărătoare, care va proteja cu ramurile sale și frunzele bogate lăstarii urcători de castraveți. Combate gândacul de castravete și alte specii dăunătoare.

Ardei și știr

Insectele dăunătoare care consumă frunzele plantelor au preferat frunzele de știr în locul frunzelor de ardei, într-un studiu efectuat în Statele Unite. Dacă lași această buruiană să crească pe lângă ardei, sunt șanse mari ca plantele tale să fie protejate împotriva dăunătorilor. Nu uita să rupi florile înainte să facă semințe pentru a preveni răspândirea necontrolată a știrului în grădina ta.

Varză și mărar

Varza și mărarul se potrivesc împreună și în grădină, nu doar în farfurie. Mărarul este un aliat important pentru plantele din familia verzei, precum broccoli sau varza de Bruxelles. Varza susține firele firave de mărar, iar acesta respinge dăunătoarele și atrage viespile benefice, care se hrănesc cu omizi și alte insecte dăunătoare.

Porumb și fasole

Vrejurile de fasole urcă pe tulpina înaltă și rezistentă a porumbului și în același timp atrage insecte benefice care hrănesc cu cele dăunătoare, care atacă porumbul, așa cum sunt omizile, cicada verde sau gândacii de frunze.

Salata verde și florile înalte

Plantele înalte cu flori, printre care regina nopții și cleome, floarea păianjen, sunt ideale pentru a fi plantate împreună cu salata verde. Îi oferă acesteia semiumbra de care are nevoie pentru a crește cel mai bine.

Ridichi și spanac

Ridichile atrag omizile care mănâncă frunzele sănătoase ale spanacului și le protejează în acest fel. De asemenea, faptul că dăunători consumă frunzele ridichilor nu afectează creșterea acestora în pământ.

Cartofi și albiță

Albița (Alyssum), cunoscută și ca bărbișoară albă, este o plantă care face flori mici, parfumate, ce atrag insectele benefice, așa cum sunt viespile, care se hrănesc cu omizi și larve dăunătoare. Plantează albița lângă cartofi sau broccoli. Această plantă târâtoare îți va parfuma grădina înteaga vară.

Conopidă și cârciumărese pitice

Nectarul florilor de cârciumărese, cunoscute și ca Zinnia, atrag gărgărițele și alte insecte prădătoare care se hrănesc cu larve. În acest fel protejează conopida de dăunătorii care o pot devora cu rapiditate.

Crucifere și cătușnică

Din familia cruciferelor fac parte legume precum varza, conopida, varza de bruxelles, broccoli sau gulia. Atunci când plantezi una dintre aceste legume în grădina ta, este bine să sădești în apropiere și cătușnică, planta cunoscută și ca iarba mâței. Aceasta are un parfum puternic, care îndepărtează dăunători precum musculița albă sau omizile. De asemenea, cătușnica este și un repelent împotriva țânțarilor.

Căpșuni și Chica-voincului

Nigella damascena, cunoscută popular drept chica-voinciului, este o plantă care face flori foarte frumoase, de un albastru intens. Planteaz-o în rondurile de căpșuni pentru a atrage insectele polenizatoare și a avea astfel mai multe fructe aromate în fiecare an.
MAI MULT DESPRE: gradina, legume, plante