Nu-mi suport seful! Ce ma fac?

“Nu mai pot! Nu-l mai suport! Indiferent ce fac, lui nu-i convine. N-am auzit niciodata vreun bravo din partea lui! Ce sa mai vorbesc despre vreo marire de salariu sau vreo prima?”. Daca ai avut vreodata astfel de ganduri la adresa sefului tau, atunci categoric trebuie sa faci ceva.

“Nu mai pot! Nu-l mai suport! Indiferent ce fac, lui nu-i convine. N-am auzit niciodata vreun bravo din partea lui! Ce sa mai vorbesc despre vreo marire de salariu sau vreo prima?”. Daca ai avut vreodata astfel de ganduri la adresa sefului tau, atunci categoric trebuie sa faci ceva. In caz contrar, serviciul tau se va transforma, treptat, treptat, intr-o corvoada, iar rezultatele tale vor fi tot mai slabe.

Dar ce poti face daca ai un astfel de sef, mai ales acum, in “criza”, cand nu este asa de simplu de spus “imi dai demisia si plec in alta parte”? Cu ajutorul business-coach-ul Alin Ghizasan am identificat o strategie care se poate aplica in astfel de situatii tensionate.

Autoevalueaza-te!

Cel mai important lucru, spune Alin Ghizasan, este sa te autoevaluezi. Scrie pe o hartie ce realizari si ce esecuri ai avut la locul de munca si asigura-te ca pe viitor balanta se va inclina in favoarea rezultatelor pozitive.

Fa tot posibilul ca nivelul tau de competenta sa fie mereu tot mai ridicat. Pentru asta, mergi la cursuri de specialitate, fii mereu informata, fii la curent cu toate noutatile din domeniul tau de activitate.

Si “bossul” e om

Cert este ca te enerveaza, orice ar face. Te deranjeaza cand te ia peste picior, cand iti face observatii nejustificate ori cand promoveaza incompetenti si pe tine te foloseste ca pe o sclava. Insa si seful poate sa greseasca. Ia gandeste-te: daca tot tie iti da cele mai multe sarcini, chiar daca nu te lauda niciodata, inseamna ca are incredere in tine si ca stie ca “descurci” orice problema, indiferent cat de incalcita ar fi. Si apoi, s-ar putea ca nu tu sa-i cauzezi crizele de nervi, ci diverse probleme personale, cu care el vine la birou.
De aceea, cu toata teama si neincrederea ta, discuta cu superiorul tau si incearca sa afli care este problema lui reala!

Lista cu bile albe si negre

Inainte de a merge la discutia cu seful, alcatuieste o lista, eventual pe parcursul mai multor zile de lucru, in care sa scrii ce anume nu ti-a placut la el, dar si ce ti-a placut. Evident, din punct de vedere profesional.

Inarmata cu lista plangerilor, mergi la sef si arata-i cum s-a comportat cu tine de-a lungul unei saptamani. Poate asa va realiza ca te persecuta si isi va schimba comportamentul.

Cauta-ti aliati!

Pentru ca este posibil ca superiorul sa te expedieze in doua minute si sa te trimita la plimbare cu tot cu lista ta, spunand “nimeni nu s-a mai plans!”, este bine ca, din timp, sa-ti faci cativa aliati. Daca mai multi angajati ii vor spune ca are un comportament deranjant, poate ca seful va incerca sa se schimbe.

Mergi la superiorul lui!

Daca nici in acest caz nu ajungi la o intelegere cu seful, atunci, fara niciun regret, trebuie sa mergi la superiorul ierarhic urmator si sa-i prezinti problema. Daca tu ai dreptate, acesta ar trebui sa-i atraga atentia.

In fond, frustrarile acumulate, reduc performanta si niciun angajator nu vrea asta.

Solutia extrema: demisia

Evident, exista si situatia in care seful tau sa nu aiba niciun sef. Prin urmare, ori il faci sa inteleaga problema, ori te resemnezi si incerci sa-l accepti asa cum este. In cazul in care nu ai incotro si alegi a doua varianta, incearca sa-i vezi partile bune (fiecare om are!), iar atunci cand te enerveaza, sa te gandesti doar la acestea.

Ultima solutie este data de demisie, insa aceasta este indicata doar dupa ce esti sigura ca ai o oferta mult mai buna si dupa ce te asiguri ca la viitorul job relatia cu seful ar putea fi una normala.