Intelege-te bine cu seful

Oare cat de sus trebuie sa ajungem ca sa ne putem alege seful? Se spune ca seful nu ti-l alegi niciodata, ci, pur si simplu, este un fapt dat de conjunctura organizationala sau de business in care te afli.

Oare cat de sus trebuie sa ajungem ca sa ne putem alege seful? Se spune ca seful nu ti-l alegi niciodata, ci, pur si simplu, este un fapt dat de conjunctura organizationala sau de business in care te afli.

Facand abstractie de titulatura impozanta a celor care ne conduc, trebuie totusi sa recunoastem ca sunt tot oameni, ca si noi, cu propriul set de valori, cu propriile obiceiuri, ambitii, sperante sau temeri. Acesti oameni pot face si ei greseli, la fel ca fiecare dintre noi.

Daca vrei sa ai o relatie buna cu seful tau, incearca sa urmezi cativa pasi simpli:

Fa-ti treaba


Orice sef este impresionat de o treaba bine facuta. El nu cauta laudele celor pe care ii are in subordine si nici nu urmareste sa fie "periat" din cand in cand.


Daca iti faci treaba, el nu poate fi altfel decat multumit. Rezultatele sunt cele care te recomanda, iar in ochii sefului esti la fel de buna ca si rezultatele pe care le ai.

Inainte de a-ti asuma noi responsabilitati sau de a te aglomera cu noi sarcini operative, fa-ti treaba bine si incadreaza-te in timpul alocat. Nimic nu este mai important in viziunea sefului decat aceste doua lucruri.

Accepta ca ai un sef


Obisnuieste-te cu ideea ca, din punct de vedere ierarhic, esti "condusa" de cineva. Indiferent de parerea ta personala despre persoana respectiva, ai obligatia de a-i arata si de a te comporta cu respect.


Acest respect poate fi fortat oarecum de pozitia ierarhic superioara sau poate fi liber simtit fata de cineva cu un nivel de competenta ridicat fata de al nostru, care poate fi un adevarat model de profesionalism pentru fiecare dintre noi.

Alege momentul potrivit


Daca ai o problema si daca aceasta nu este urgenta si importanta, in acelasi timp, acorda-i sefului tau timp pentru a savura macar doua picaturi din cafeaua de dimineata. Nimanui, nici macar tie, nu ii place sa inceapa ziua cu plangeri sau probleme de rezolvat.

Nu amana insa prea mult, pentru ca, fara sa iti dai seama, poate veni momentul in care toti veti fi angrenati intr-un proiect de anvergura si nimeni nu va mai fi atent la plangerea sau nemultumirea ta.

Acorda credit


Acorda-i credit sefului tau atunci cand iti spune ca se va ocupa de o anumita problema. Indiferent daca vezi sau nu rezultatele concrete ale hotararii lui, fii convinsa ca s-a ocupat de ea.


Daca nu personal, sigur a delegat rezolvarea problemei catre altcineva. Exista insa si situatii in care gasirea unei solutii este amanata sau chiar data deoparte din diferite motive care tin fie de politica companiei, fie de anumite informatii confidentiale.

Accepta ca, in astfel de cazuri, este bine sa cedezi si sa te retragi. Accepta realitatea si renunta la ideea ca este de datoria ta sa rezolvi o anumita problema.