Cum poti sa iti continui lucrul in perioada concediului post-natal?

Venitul unei familii a incetat de mult sa mai fie "adus in casa" de o singura persoana. Mama aduce si ea partea ei, fara de care familia ar suferi lipsuri importante.

Responsabilitatea unei proaspete mamici este, astfel, una dubla: sa nu stirbeasca din venitul familiei - chiar daca pentru o scurta perioada de timp - si sa fie alaturi de micut in momentele in care el are cea mai mare nevoie de ea. Misiune imposibila? Cu sprijin si intelegere din partea celor apropiati, este una chiar realizabila.

In acest context, mai multe mamici din intreaga lume aleg sa isi continue munca la scurt timp dupa aducerea pe lume a copilului. Oricat de multa nevoie ar avea micutul de mama sa, are si mai mare nevoie de hrana buna sau hainute (care in ciuda dimensiunii, nu sunt cu mult mai ieftine decat cele ale adultilor).



La cat de repede se transforma societatea, o mamica nu poate sa isi permita luxul de a sta acasa pe intreaga perioada a concediului post-natal. Daca dupa ce revine la munca dupa doi ani, nu-si mai gaseste locul vacant si astfel familia pierde jumatate din venit? In definitiv, legea din Romania nu iti promite nicaieri ca vei gasi exact postul pe care l-ai lasat inainte de a naste.

Ioana Madalina Popescu, general manager al companiei Pluri Consultants, atrage atentia ca "legea o fac oamenii, vointa celor care conduc la un moment dat compania transcende in fata principiilor de cultura organizationala. Daca omul care decide daca ii pastreaza jobul sau nu, atunci asa se face. Daca e omenos si intelege, respecta ideea de maternitate.
Legea are niste portite, da posibilitatea companiilor ca, in anumite circumstante, sa se modifice putin din structura jobului. E posibil chiar in contextul actual al muncii. Nu este batut in cuie. Da, esti obligat sa ii dai de munca, dar daca intre timp ai suferit o modificare de structura organizationala, ea nu-si va mai gasi acelasi post de munca. Nici o lege nu scrie ca esti obligat sa ii dai un job asemanator. Oricum, poti sa faci doua joburi sa para asemanatoare. Conteaza filozofia nerostita a organizatiei si hotararea celui care conduce compania".

Oricat de ambitioasa ai fi, reluarea serviciului nu ar fi posibila fara ajutorul celor apropiati. Cum te vei putea intoarce la locul de munca, daca nu iti stii copilul de cateva saptamani pe maini sigure? Aici, bunicii indeplinesc cel mai important rol.
Este solutia ideala pentru cazul in care ambii soti doresc sa isi continue serviciul. Sau, daca iti permiti, de ce nu o doica?!

Daca in afara de sot nu poate nimeni sa te ajute si nici bona nu iti permiti sa ai iar venitul tau este mai mare decat al tatalui, ce ramane de facut? Un lucru pe care nu multe mame il fac in Romania: sa isi convinga sotul sa aiba grija de copil cat ele vor fi la serviciu. Totul se rezolva printr-o declaratie pe propria raspundere ca renunti la indemnizatia oferita de stat in favoarea sotului tau.

"Cazurile in care tatal isi ia concediu medical pentu a sta cu copilul sunt rarisime si asta din cauza prejudecatilor din societatea romanesca. Un barbat care sta acasa intretinut de femeie este un barbat ratat, i se stirbeste din aura lui macho, drept care nu poate sa accepte asta.
Si daca sta acasa, sta pur si simplu, nu face nimic, bea bere, sta la televizor. Daca e barbat, nu face curatenie. Familiile din Romania sunt departe de a fi ca in alte tari, in care cei doi membri ai unui cuplu fac multe lucruri in comun si foarte des barbatul e cel care gateste", considera Madalina Popescu.

Fii tu deschizatoarea de drumuri atunci! Ce este pe primul loc pentru tine: copilul tau sau gura lumii? Daca sotul tau intelege situatia si tu ai incredere in aptitudinile lui de doica