Liana Sărmăşan dezvăluie o parte dintre secretele însoţitoarelor de bord

Lucrează de un an de zile la Wizz Air şi este convinsă că acesta este cel mai bun job pe care l-ar fi putut avea vreodată. Îi place să zboare la Barcelona, îi plac oamenii de acolo, îi place viaţa, îi plac locurile.

Lucrează de un an de zile la Wizz Air şi este convinsă că acesta este cel mai bun job pe care l-ar fi putut avea vreodată. Îi place să zboare la Barcelona, îi plac oamenii de acolo, îi place viaţa, îi plac locurile. Între două zbori, Liana Sărmăşan, ne-a răspuns la câteva întrebari legate de această meserie care pare atât de complicată.

De ce calităţi ai nevoie ca să ajungi însoţitoare de bord?

Trebuie să fii o persoană plăcută, să ai mereu zâmbetul pe buze chiar şi atunci când eşti prea obosită sau ai vreo problema şi cel mai important trebuie să ai foarte multă răbdare.

"Uite, uite ea e fata care a fost pe zborul meu"

Cum arată viaţa unei însoţitoare de bord?

Lucrând la Wizz Air, ai o viaţă plină de surprize. Se poate întampla ca atunci când mergi la cumpărături sau te plimbi pe stradă  ca o persoană normală, să întâlneşti un pasager care să ţipe: "Uite, uite ea e fata care a fost pe zborul meu".
Altfel, suntem persoane normale cărora le place ceea ce fac şi care se relaxează în timpul liber, fiecare în felul său.

Care sunt cursurile pe care trebuie să le urmezi ca să ajungi însoţitoare de bord?

În primul trebuie să ştii engleza foarte bine. Apoi, dacă treci de toţi paşii interviului, vei avea 8 săptămâni de cursuri ce se vor încheia cu un examen scris de licenţă şi o parte practică despre metodele de evacuare.

Viaţă personală ai, pentru că din exterior există percepţia conform căreia însoţitoarele de bord şi piloţii sunt în general oameni fără obligaţii, tocmai din cauza programului?

În primul rând, sunt căsătorită, ca mulţi alţi membrii ai echipei. Apoi, zborurile noastre nu sunt atât de lungi. Întotdeauna ne întoarcem în aceeşi zi. Deci... este mult mai plăcut decât să lucrez 8 ore pe zi la un birou. În plus, avem mai multe zile libere pe care le putem petrece alături de familie şi de cei dragi.


"La un moment dat am intrat într-un stol de păsări şi am vrut să vedem cine zboară mai repede."



Care este linia ierarhică în această meserie? Poţi ieşi la pensie ca şi însoţitor de bord sau există posibilitatea de avansare?

În primele 9 luni, ajungi să lucrezi ca însoţitor de zbor junior, apoi însoţitor de zbor senior, trainer, intructor, manager de bază etc. Şi între timp ai toate şansele să devii Ambasador Wizz Air.

Care a fost cel mai grav lucru care ţi s-a întâmplat de când practici aceasta meserie?

De când lucrez la Wizz Air, nu am avut parte de evenimente grave. La un moment dat am intrat într-un stol de păsări şi am vrut să vedem cine zboară mai repede, dar nu s-a întâmplat nimic şi am aterizat în siguranţă.

Tot din exterior pare că această categorie de oameni trăieşte, din punct de vedere financiar, foarte bine. Care este adevarul de fapt?

Înainte de a vorbi despre bani, trebuie să ne gândim că este un job care atrage o mare responsabilitate. În ceea ce priveşte salariul, cred că este o recompensă justă.


Ce faci ca sa te relaxezi?

Imi place să dansez, aşă că atunci când pot, fac acest lucru. Fie că se întâmplă în faţa televizorului, urmărind un post de muzică, fiind acompaniată de caţelul meu.

Ce le spui celor care fac atac de panica în avion. Exista vreun secret care să-i ajute să treacă peste frica de zbor?

Trebuie să le vorbeşti cu calm şi încredere, să le explici că nimic rău nu se poate întâmpla şi că totul e în mintea lor. Cel mai bun exemplu suntem noi, zburând de atâţia ani.

Look-ul însoţitoarelor de bord este impecabil. Ce faci ca să arăţi aşa de bine? Cât îţi ia să te pregăteşti?

În primul rând trebuie să arăţi impecabil pentru tine, apoi pentru ceilalţi. Trebuie să te asiguri că te odihneşti suficient şi că ai o viaţă sănătoasă. Eu pot fi gata în 15 minute, îmbrăcată şi machiată.
Încă de mică am fost învăţată aşa, fiind mereu pe drumuri cu diverse job-uri.

Care este lucrul care-ţi place cel mai mult în meseria asta şi care este cel care te mai supără din când în când?

Îmi place că toţi suntem tineri şi gândim la fel. Şi mă supără atunci când oamenii nu ne apreciază munca şi bunele intenţii.  

Există vreun motiv pentru care ai renunţa vreodată la această meserie? Care este acela?

Nu aş renunţa la jobul pe care îl am pentru că este exact ceea ce mi-am dorit din copilărie.