Cum sa faci fata schimbarii cu mai multa usurinta

Regulile de conduita impuse de fiecare companie in parte atrage dupa sine o revizuire sau chiar schimbare importanta a comportamentului angajatilor sai...

Regulile de conduita impuse de fiecare companie in parte atrage dupa sine o revizuire sau chiar schimbare importanta a comportamentului angajatilor sai. Astfel ca, imediat ce ai fost acceptata sa lucrezi intr-o anumita echipa, va trebui sa faci totul pentru a te adapta acestor reguli.

Cei care se confrunta frecvent cu aceasta problema sunt liderii de grup. Schimbarea comportamentului angajatilor este o munca extrem de dificila, insa specialistii in domeniu au gasit cateva modalitati de a simplifica oarecum acest proces. Iata cateva raspunsuri surprinzatoare la cele mai frecvente probleme si modalitati de a face fata mult mai bine acestei responsabilitati:



Specialistii ne anunta ca nu este deloc indicat sa facem acest lucru intr-un moment dificil din existenta noastra. De asemenea, 90% dintre pacientii care au suferit de atacuri cerebrale nu sustin deloc ideea de a face schimbari ale obiceiurilor nesanatoase de viata care le-ar putea agrava bolile de inima sau care le-ar putea chiar ameninta viata.





Este mult mai usor pentru oricine sa ajunga sa nege lucrurile negative care li s-ar putea intampla si sa ia decizii inadecvate. O viziune pozitiva si incitanta asupra viitorului este cu siguranta o sursa de inspiratie cu mult mai puternica pentru schimbare.



Procesul nostru de gandire este condus mai mult de poveste decat de fapte. Daca un anumit fapt nu se incadreaza in limitele prejudecatilor noastre - metaforele pe care le folosim pentru a da un sens vietii si lumii inconjuratoare - atunci il respingem. De asemenea, schimbarea este inspirata cel mai mult de placerile emotionale decat de relatarea faptelor concrete.



De fapt, realitatea ne demonstreaza exact contrariul: schimbarile radicale, "taiatul raului din radacina" sunt de cele mai multe ori mult mai usor de realizat deoarece beneficiile acestora apar imediat.



De fapt, creierul nostru dispune de o extraordinara "plasticitate", ceea ce inseamna ca putem continua sa invatam lucruri noi si complexe pe parcursul intregii noastre vieti - bineinteles, doar in cazul in care ramanem cu adevarat activi si implicati in tot ceea ce ni se intampla.




In timp ce studia felul in care fumatorii renunta la obiceiul lor, Dr. James Prochaska, psiholog la Universitatea din Rhode Island, a dezvoltat o schema larga a modelului de baza a "nivelurilor schimbarii". Daca vrei sa afli in ce stadiu te afli, vezi care dintre urmatoarele situatii te caracterizeaza:

1.

Fraze caracteristice:
"Atat timp cat sunt preocupata de acest aspect, nu exista nici o problema care trebuie schimbata";
"Stiu ca gresesc, dar nu exista nimic care trebuie schimbat in ceea ce fac".

Riscuri: te afli in faza de negare. Probabil te simti constransa de ceilalti care incearca sa te convinga sa te schimbi. Dar asta nu inseamna ca vor sa te faca sa-ti fie rusine de asta. Amestecul lor s-ar putea sa dea gres.

2.

Fraze caracteristice:
"Ma gandeam ca ar trebui sa schimb ceva la mine";
"Mi-as dori sa am mai multe idei despre cum sa rezolv aceasta problema".

Riscuri: s-ar putea sa te simti cinstita datorita bunelor tale intentii, insa risti sa ramai in aceasta faza ani de zile.
Insa ar trebui sa raspunzi la puterea de convingere emotionala a unui lider care te forteaza sa faci schimbarea respectiva.

3.

Fraze caracteristice:
"Am hotarat sa fac unele schimbari in urmatoarele doua saptamani";
"M-am angajat sa merg la sala de fitness pe la sfarsitul lunii".

Riscuri: aceasta "repetitie" se poate transforma in realitate. Cam 85% dintre persoanele care sunt nevoite sa-si schimbe comportamentul din motive de sanatate nu trec niciodata de aceasta faza sau nu progreseaza in aceasta perioada.

4.

Fraze caracteristice:
"Toata lumea poate vorbi de schimbare. Eu fac intr-adevar ceva in aceasta privinta";
"Ma descurc destul de bine, insa as vrea sa fiu si mai perseverenta".

Riscuri: exista o lupta emotionala. Este important sa faci aceasta schimbare suficient de repede pentru a obtine beneficii imediate care iti vor ridica moralul si te vor face sa traversezi cu mai multa usurinta perioada de tranzitie.


5.

Fraze caracteristice:
"S-ar putea sa am nevoie de o imbunatatire in acest moment care sa ma ajute sa-mi mentin hotararea in privinta schimbarii pe care am facut-o";
"Aceasta a devenit o parte din programul meu zilnic si ma resimt cand nu-mi urmez hotararea".

Riscuri: revenirea. Oricat de puternic ti-ai construit noul mod de gandire, vechiul proces inca mai exista in creierul tau. Si cand vei traversa o perioada mai stresanta, exista mari sanse sa revii la vechiul stil caracteristic.