Update: Adrian Păunescu, vecin de cimitir cu Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu

Adrian Păunescu va fi înmormântat astăzi, duminică 7 noiembrie, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Poetul îşi va petrece veşnicia în apropiere de mormintele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Marin Preda. Procesiunea de înhumare va începe la ora 13.00.




Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă ieri dimineaţă, la ora 7.15, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Trupul neînsufleţit a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Capitală, sediu aflat pe Calea Victoriei.  Totodată, conducerea Uniunii Scriitorilor face tot ce este posibil pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu al Capitalei. Sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului va fi transportat în această dimineaţă la Ateneul Român. În cursul nopţii, zeci de persoane au fost în pelerinaj la căpătâiul poetului.

Declaraţii la moartea unui poet


Ion Iliescu, fost preşedinte al României:
„A fost unul dintre marii noştri poeţi, care au marcat un moment în cultura noastră. A făcut parte din pleiada tânără de scriitori, de poeţi recunoscuţi în anii '60-'70. Moartea poetului este o pierdere imensă pentru cultura noastră. Adrian Păunescu va rămâne pentru totdeauna în memoria publică. A fost un militant şi de aceea s-a bucurat de foarte multă popularitate“.

Sorin Oprescu, primarul Capitalei:
"Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei.

Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune emoţionante", a declarat primarul Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Vasile Şeicaru, interpret folk:

"Datorită lui Adrian păunescu am devenit ceea ce sunt. Pe mine mă interesează foarte mult ce-a scris Adrian Păunescu, restul nu mă interesează. Eu îl socotesc unul dintre marii poeţi şi am multe versuri de-ale lui în cântecele mele", spune cantautorul. La Cenaclul Flacăra am devenit cu adevărat popular, cunoscut ca interpret şi compozitor de muzică folk . În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar şi cele mai valoroase cântece din relertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Păunescu
", mai spune Vasile Şeicaru pe propriul site.


Diabetul şi ficatul


Adrian Păunescu a fost internat în spital în data de 26 de octombrie. El avea o afecţiune hepatică gravă. Încă din vară primise veşti proaste în legătură cu starea lui de sănătate.

Într-un editorial publicat în Jurnalul Naţional a vorbit despre suferinţa sa.
Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că starea sănătăţii poetului s-a înrăutăţit din cauza diabetului de care suferă de 12 ani şi a afecţiunii hepatice. Medicii au declarat ieri seară că nu mai au soluţii să-l ţină în viaţă.


Scrisoare de la fiică

Fiica lui Adrian Păunescu i-a scris o scrisoare în care îl roagă să se însănătoşească şi îi spune cât de mult îl iubeşte. Scrisoarea a fost publicată în ”Jurnalul Naţional”.


”Nici nu-mi dau seama, tată, cum să mă adresez. Am multe să-ţi spun şi multe să te rog. Sunt clipe grele, ştiu, am crescut suficient de mult cât să pot înţelege suferinţa. De mai bine de o săptămână, de când problemele ultimelor perioade s-au acutizat şi s-au oficializat, mi-e foarte teamă de liniştea din jur. Tu nu m-ai crescut în linişte! Încă de mică, am trăit în agitaţia continuă a vieţii tale active”, i-a scris Ana-Maria tatălui său.

De pe patul de spital, în urmă cu câteva zile, poetul Adrian Păunescu a scris o scrisoare care a fost şi ea publicată în Jurnalul Naţional.

Epistola poetului are un titlu inspirat: ”Scrisoare din urgenţa inimii” .


Dragii mei compatrioţi,
Vă scriu dintr-o situaţie mai pu­ţin obişnuită. Nu, nu vă scriu din la­găr. Nu, nu din vreun azil politic pe care l-aş fi cerut în alte părţi. Nu vă scriu nici măcar din pogonul meu de libertate personală, ocrotit şi pregătit pentru a-l semnaliza în teritoriul liber de ură, de prejudecăţi, de ranchiună. Vă scriu, pur şi simplu, din serviciul de reanimare al Secţiei de Chirurgie Cardio-Vasculară a Spitalului de Urgenţă - Floreasca, din Bucureşti.
Ani şi ani am evitat să calc treptele unui spital. Carmen, Ana-Maria, Andrei, prof. dr Ionescu-Târgovişte, dr Mihai Viorel, dr Cristian Sera­fin­cea­nu au tot insistat să mă in­ter­nez pentru a rezolva în fond du­re­rile care m-au tot încercat. A venit însă într-o seară, într-o strictă complicitate cu Ana-Maria, prof. dr Mircea Beuran şi m-a convins, cu argumente se­ri­oa­se şi imbatabile, că, dacă vreau să trăiesc în continuare, trebuie să mă las pe mâna medicinei perfo­r­man­te a momentului. M-am limpe­zit şi am decis că aşa voi face.

A doua zi, la 13:30, conform fă­gă­du­in­ţe­lor, a venit Ambulanţa, cu medici si­guri pe ei înşişi, cu brancardieri ho­tă­râţi, şi m-a luat. Jumătatea de oră trăită în Am­bu­lanţă m-a costat, din punct de ve­dere nervos, jumătate de viaţă. Nu-n­că­peam pe targă. Îmi erau ameninţaţi ge­nunchii de pragurile pe lângă care aveam să trecem, am fost internat în cea mai mare grabă la secţia condusă de marele medic Mircea Beuran...

Adrian Păunescu a fost un susţinător al regimului Ceauşescu, a condus, în epocă, mişcarea culturală ”Cenaclul Flacără”, a fost, de asemenea, şeful publicaţiei săptămânale ”Falcăra” şi a publicat zeci de volume de versuri. După Revoluţie a intrat în politică şi a reprezentat în parlament Partidul Socialist al Muncii şi, apoi, PSD.

5 Noiembrie 2010