Mituri despre scalp

De cate ori nu ai auzit: “Daca ma spal des pe cap, parul meu isi pierde din stralucire si se ingrasa mult mai repede”, “Trebuie sa schimb frecvent samponul pentru ca acesta isi pierde eficienta in timp, iar parul devine tern”, “Produsele anti-matreata sunt agresive si dauneaza firului de par”. Din fericire, acestea sunt doar mituri pe care un expert ti le poate demonta imediat! Dar ce este de facut pentru a avea intr-adevar un par sanatos si frumos, dar si pentru a demonta toate miturile legate de scalp si par?

 

Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre ingrijirea parului ramane cel despre frecventa spalarii. Specialistii admit ca frecventa spalarii este un factor important pentru sanatatea firului de par si ne atrag atentia ca trebuie sa tinem cont de anotimp si activitatea zilnica pentru a alege frecventa optima. Acestia recomanda o frecventa a spalarii pe cap de 2-3 ori pe saptamana, pentru a avea mereu un par curat si fresh.

De asemenea, intervalul de timp la care trebuie sa ne spalam pe cap poate fi influentat si de existenta unui grad de sudoratie excesiva sau de prezenta unor leziuni si afectiuni dermatologice.

Un alt aspect important al ingrijirii parului tine si de modul de spalare. Zona cefei sau cea din spatele urechilor sunt zone anatomice caracterizate de transpiratie abundenta, carora ar trebui sa le acordam o atentie speciala.

In plus, masarea scalpului reprezinta o etapa importanta a procesului de spalare. Atentie! un masaj mai agresiv poate leza scalpul.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa tinem cont de produsele pe care le folosim, care trebuie adaptate tipului de par si nevoilor scalpului.

Pentru un scalp sanatos si fara matreata este recomandata folosirea samponului si balsamului din aceeasi gama, fapt ce duce la cresterea eficientei substantelor active si la atingerea rezultatelor dorite.



Clatirea este si ea o activitate importanta in procesul de ingrijire, cu efecte directe asupra sanatatii si frumusetii firelor de par.

Pentru ca ritualul de spalare se incheie cu uscarea parului, dermatologii avertizeaza ca perierea excesiva a acestuia, uscarea cu prosopul prin frecare in exces si  tratamentul termic abuziv, cu ajutorul foen-ului si al aparatelor de indreptat si de facut bucle, pot deteriora structura firului de par.
Astfel, pentru a evita agresarea parului se recomanda uscarea cat mai naturala.

Un alt mit in ceea ce priveste ingrijirea parului si a scalpului este acela ca samponul trebuie schimbat periodic.

Nimic mai gresit – samponul nu-si pierde din eficienta in timp.

Scaderea eficientei in timp se poate datora utilizarii gresite a samponului (timp redus de actionare).

Ales si folosit corect, potrivit parului si scalpului tau, samponul contine substante active care isi pastreaza eficienta pe perioade indelungate chiar in cazul folosirii frecvente.

De aceea, specialistii recomanda alegerea acelor sampoane care imbina ingrediente eficiente in ingrijirea scalpului si substante active ce au grija ca parul tau sa arate asa cum iti doresti.

Pasii catre un scalp sanatos si un par frumos incep cu alegerea unui sampon si a unui balsam potrivit tipului de par si nevoilor fiecaruia dintre noi si continua cu o folosire corecta si frecventa!