Sfaturi pentru o casnicie fericita

Inca din anul 1973 au fost studiate "bunele si relele" unei casnicii. Au fost studiate cateva lucruri care pot conduce catre esecul sau catre succesul unei relatii. Iata...

Inca din anul 1973 au fost studiate "bunele si relele" unei casnicii. Au fost studiate cateva lucruri care pot conduce catre esecul sau catre succesul unei relatii. Iata cateva sugestii pentru a va mentine relatia puternica si de lunga durata:

Cere ajutor din timp. Majoritatea cuplurilor asteapta in medie sase ani pana cand se hotarasc sa ceara ajutorul pentru problemele maritale. Acest lucru inseamna ca multe cupluri isi traiesc nefericirea mult prea mult timp.

Exprima-ti sentimentele. Cuplurile care evita sa-si exprime supararile si maniile, atunci cand ajung sa discute despre toate acestea, sunt cei mai fericiti.

Imblanzeste-ti "inceputul". Argumentele pe care le aduci de la inceputul unei discutii pot provoca o cearta numai din cauza tonului certaret sau al unei simple remarce dispretuitoare sau critice

Accepta sa fii influentat(a). O casnicie poate dura mai mult timp daca sotul va accepta sa fie influentat de catre sotie.


Daca o femeie spune: "trebuie sa lucrezi joi seara? mama o sa vina in weekend si am nevoie de ajutorul tau pentru pregatiri", iar daca sotul raspunde: "am alte planuri si nu pot sa le schimb", acesta a declansat un punct nevralgic in casnicia lor. Abilitatea unui sot de a-si convinge sotia (mai repede decat vice-versa) este foarte importanta deoarece, specialistii o spun, femeile sunt deja pregatite sa accepte influenta barbatului, iar un adevarat partener trebuie sa-si dea seama cand este necesar ca si el sa faca acelasi lucru.

Trebuie sa ai un standard ridicat. Cuplurile fericite au standarde ridicate unul fata de celalalt imediat dupa casatorie. Cele mai de succes cupluri sunt acelea care, inca de cand sunt tineri casatoriti, refuza sa accepte un comportament jignitor unul fata de celalalt. Cu cat veti tolera mai putin comportamentul gresit al celuilalt inca de la inceputul relatiei, cu atat casnicia voastra va fi mai fericita.

Invata sa repari situatia si sa aduci un argument. Cuplurile de succes stiu cum sa aduca un argument. Cuplurile fericite stiu cum sa repare o situatie inainte ca o discutie in contradictoriu sa iasa total de sub control. Pentru a reusi un astfel de lucru trebuie sa: schimbi topica unor lucruri total irelevante; iti folosesti umorul; iti dezmierzi partenerul cu o remarca grijulie ("inteleg ca acest lucru este foarte dificil pentru tine"); clarifici faptul ca aveti interese comune (aceasta este problema noastra); dai un pas inapoi (in casnicie, ca si in artele martiale Aikido, trebuie sa cedezi ca sa castigi; si, in general, oferind semne de apreciere pentru partenerul vostru si pentru sentimentele acestuia).

Daca un argument devine prea inflacarat, luati o pauza de 20 de minute si puneti-va de acord sa reluati discutia in momentul in care amandoi sunteti calmi.

Concentrati-va asupra partii bune a lucrurilor. Intr-o casnicie fericita, cuplurile isi fac de nenumarate ori complimente: unul fata de celalalt sau fata de relatia lor ("ne-am distrat atat de bine"); in opozitie cu reprosul (niciodata nu am ras impreuna). O casnicie buna trebuie sa aiba un climat pozitiv.