Un nou tratament impotriva cancerului de ficat

Un nou medicament poate ajuta la prevenirea cancerului colorectal si la incetinirea dezvoltarii cancerului la ficat. Acestea sunt concluziile a doua studii prezentate de Asociatia Americana pentru Cercetarea Cancerului la adunarea anuala de la San Diego.

In primul raport, cercetatorii au descoperit ca prin combinarea a 2 medicamente pentru scaderea dozei unui antiinflamator nonsteroidal (NSAID), se obtine un medicament care ajuta la reducerea riscului adenomului colorectal cu 95%. Adenomul colorectal este unul din primele semne ale cancerului de colon.

"Credem cu adevarat ca suntem pe drumul cel bun pentru dezvoltarea un tratament medical menit sa previna cancerul de colon", a declarat cercetatorul Dr. Frank L. Meyskens, profesor de medicina la Universitatea din California.

De asemenea, Dr.
Meyskens este de parere ca combinarea celor 2 medicicamente ar putea fi folosita si in cazul persoanelir care prezinta un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de colon, intarziind sau prevenind dezvoltarea acestei afectiuni. Mai mult, nou medicament ar putea fi folosit la persoanele care deja au cancer de colon, pentru a preveni revidivarea bolii.

Pentru a ajunge la aceste afirmatii cercetatorii au studiat 375 pe persoane care aveau polipi colorectali. Astfel, pacientii care au facut tratament cu medicamentul rezultat din combinatia celor 2 antiinflamatori prezentau o reducere cu 70% a riscului de aparitiei a unui adenom colorectal.


In cazul persoanelor care aveau o stare avansata a adenomului, riscul dezvoltarii unui nou adenom a fost redus cu 92%.

Cu ajutorul celui de al doilea studiu, cercetatorii au aratat ca sunitinibul (Sutent) este eficient in diminuarea cresterii tumorii si eliminarea riscului de metastaza la pacientii cu cancer de ficat hepatocelular.

De asemenea, acest medicament, Sutent, este eficient impotriva cancerului de rinichi, si tumorii stomacale gastrointestinale. Studii recente arata ca printre factorii de risc ai acestui medicament se afla afectiunile de inima, deci cercetatorii spun ca atat pacientii cat si doctorii acestora trebuie sa isi asume beneficiile dar si riscurile.


La studiu, 34 de pacienti cu cancer de ficat intr-o forma avansata au fost tratati cu Sutent in fiecare zi, timp de 4 saptamani cu 2 saptamani pauza in timpul tratamentului. Astfel, tratamentul a functionat prin controlarea cresterii vaselor de sange, cauza dezvoltarii atat de rapide a acestei forme de cancer.