Strigatul de ajutor al bolnavilor de cancer

Cancerul reprezinta in prezent una dintre cele mai mari probleme de sanatate ale Europei si a intregii lumi. In fiecare an aproape doua milioane de europeni sunt diagnosticati cu cancer, aceasta boala fiind responsabila pentru mai mult de un sfert din toate decesele din Europa.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost constituita pentru a promova drepturile fundamentale ale bolnavilor de cancer din Romania, facilitandu-le acestora accesul imediat si neingradit la metodele de prevenire, tratament si ingrijire.

"Acum suntem si mai uniti in aceasta lupta crancena cu boala.

Federatia va veghea si va avea ca principala grija ca orice om atins de o forma de cancer, sa poata supravietui in conditii de trai civilizate, sa-i fie respectate drepturile si sa aiba acces la metodele de ingrijire si tratament de care are urgenta nevoie", a declarat Corina Alexandru, presedintele Asociatiei Oncologic Rom.

Pentru demararea primei campanii de educare si informare, care consta in realizarea unui turneu in mai multe orase ale Romaniei si-au unit fortele cinci asociatii de profil din toate zonele tarii (Societatea Romana de Cancer - Cluj; Asocatia Romana de cancer, grupul "Destine Comune" - Targu Mures; Asociatia Bolnavilor de Cancer din Romania - Brasov; Asociatia Oncologic Rom - Constanta si Asociatia Bolnavilor de Cancer - Bucuresti).
Aceasta a pus accentul in primul rand pe informarea populatiei si a pacientilor, pe respectarea si cosntientizarea drepturilor acestora si pe sustinerea de care trebuie sa beneficieze fiecare bolnav din partea psihologilor, a familiei si a prietenilor.

"Prin aceasta campanie, FABC isi propune sa faca cunoscut faptul ca doreste sa capete statutul de partener strategic cu institutiile reprezentative ale statului in vederea cresterii masurilor de preventie si imbunatatirea tratamentului pentru bolnavii de cancer.
Dorim sa devenim parteneri de dialog in stabilirea politicii si strategiei in programul national de oncologie. Vom face lobby si advocacy pentru modificari legislative si sustinere in fata organelor abilitate ale statului - Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurarii de Sanatate - a intereselor bolnavilor", a sustinut Marlene Farcas, presedintele Societatii Romane de Cancer.

In Bucuresti, cea mai des intalnita afectiune oncologica de natura maligna este tumora de san. o statistica a anului trecut indica la nivelul capitalei un numar de peste 15.000 de cazuri  in regim de spitalizare.
O incidenta tot mai mare o au si tumorile de plamani, de col uterin si de colon.