Stalevo - un nou tratament al bolii Parkinson

De astazi este disponibil pe piata farmaceutica un nou tratament pentru pacientii bolnavi de Parkinson - Stalevo (carbidopa, levodopa si entacapone), sub forma de comprimate si compensat 100%. Stalevo contine levodopa (cel mai eficient medicament simptomatic pentru aceasta boala) plus carbidopa si entacapone. In timp ce carbidopa reduce efectele adverse ale levodopa, entacapone ii extinde efectele benefice, permitand pacientilor sa cunoasca ameliorari ale capacitatii de efectuare a activitatilor cotidiene si o reducere a simptomatologiei asociate bolii.



"Prin blocarea metabolizarii enzimatice a levodopa, Stalevo asigura o cantitate mai mare de levodopa la nivel cerebral, pentru perioade mai indelungate de timp. Printre beneficiile posibile pentru pacient se numara prelungirea intervalului activ, in care simptomele de Parkinson sunt bine controlate, iar activitatile de zi cu zi pot fi duse la bun sfarsit in mod eficient, precum si modalitatea mai simpla si mai convenabila de administrare", declara Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie.


Cele mai frecvente efecte adverse ale Stalevo sunt de tip dopaminergic (de exemplu dischinezie, greata), dar pot fi combatute prin ajustarea schemei de administrare.

Boala Parkinson are un impact mare asupra sanatatii populatiei. In Romania se estimeaza ca sunt aproximativ 70.000 de pacienti afectati de ea. Este o boala degenerativa care are o progresie continua. Desi cauza bolii este necunoscuta (doar 15% dintre cazuri au la baza o cauza genetica), simptomele de Parkinson apar in urma unei morti accelerate a neuronilor dopaminergici din substanta neagra.


Simptomele tipice pe care le pot prezenta persoanele cu boala Parkinson includ: tremuraturi sau fasciculatii la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, barbiei si fetei, intepeneala, lentoarea miscarilor, tulburari de echilibru si coordonare. Este posibil sa existe si alte simptome, fara legatura cu miscarea, precum: tulburari de somn, depresie, dificultati de vorbire, dificultati de inghitire, blocaj motor, aspect inghetat.

Pana in 2040 se asteapta ca prevalenta la Parkinson sa creasca de 4 ori, efect cauzat de imbatranire.