Roscatii, cei mai afectati de cancerul de piele

De vina este tenul roscovanilor, foarte sarac in pigmenti

Roscatii au altfel de pigment decat cei cu parul inchis la culoare si sunt predispusi la cancerul de piele chiar daca nu se expun excesiv la soare, au aratat cercetatorii americani de la Universitatea Duke, din North Carolina, intr-un studiu preluat de agentia Associated Press. La aceste persoane, celulele pielii pot fi usor distruse de soare deoarece, prin diferite mecanisme biochimice, ultravioletele pot tinti ADN-ul celulelor, determinand mutatii ale genelor si formarea oxigenului toxic.
Medicii recomanda roscovanilor sa se fereasca de soare si sa isi apere pielea cu ajutorul cremelor solare cu factor de protectie minim 15, sa isi puna palarii, ochelari de soare si sa se imbrace in haine deschise la culoare.


Ultravioletele pot stresa celulele


Cercetatorii americani au folosit in studiile lor un microscop special si un laser pentru a putea analiza melanina (pigment organic de culoare neagra, care contine fier si sulf) atat la persoanele cu parul roscat, cat si la cei bruneti.
Cei care au realizat studiul au luat in calcul un parametru numit potentialul oxidativ al melaninei, aratand felul in care factorii chimici pot activa oxigenul in sange. „Activarea oxigenului poate produce compusi numiti radicali liberi, care au actiune de oxidare asupra celulelor, fapt care poate duce la aparitia cancerului, dar si a altor boli de piele”, a declarat profesorul John Simon, cel care a coordonat studiul.


Risc mare de cancer in cazul a trei tipuri de piele

In dermatologie, sunt cunoscute sase tipuri de piele, spune dr.
Olga Simionescu, dermatolog la Spitalul clinic Colentina din Bucuresti. Cele mai predispuse la cancer cutanat sunt fototipurile roscatilor si blonzilor cu ochi albastri, persoane care au pielea foarte saraca in pigmenti. Majoritatea nu rezista la plaja, suferind arsuri ale pielii dupa primele 10 minute de expunere la actiunea razelor soarelui. Intr-un alt fototip se incadreaza persoanele cu parul blond si pielea alba, care se ard des si se bronzeaza doar foarte putin. Fototipul cu numarul 3, predominant in Romania, caracterizeaza persoanele cu pielea alba, care se ard minim, se bronzeaza gradual si uniform.
Cel mai putin amenintati de cancer cutanat sunt oamenii care corespund fototipurilor 4, 5 si 6, respectiv persoanele care au pielea bej (asiaticii), maro (indienii) sau neagra (afro-americanii).