Legea unica a salarizarii bugerarilor ii nemultumeste pe medici

Proiectul de lege privind salarizarea unica incinge spiritele. Astfel, Colegiului Medicilor din Romania solicita in mod imperativ consultari in vederea indreptarii inechitatilor cuprinse in aceste proiect, care, potrivit reprezentantilor Colegiului, ii afecteaza grav pe medici.
"Colegiul Medicilor din Romania a sustinut si sustine o lege unica a salarizarii bugetarilor. Criteriile pe baza carora se face salarizarea din proiectul de lege denota insa un mod de gandire egalitarist si nu contin elemente legate de importanta si responsabilitatea sociala a diferitelor categorii profesionale. Consideram ca includerea medicilor in categoria functionarilor publici, chiar si numai din perspectiva salarizarii, reprezinta o grava eroare. Solicitam mentinerea excluderii profesiei medicale din categoria functionarilor publici", a declarat prof.
dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit art. 375 din Legea privind reforma in domeniul sanatatii, medicul nu este functionar public. Excluderea medicului din categoria functionarilor public a fost facuta avandu-se in vedere pe de o parte faptul ca medicul este obligat la devotament exclusiv fata de pacient, iar pe de alta parte, el este independent si are drept de decizie exclusiva asupra activitatii sale, neputand fi intr-o relatie de subordonare. Activitatea medicului este una independenta la baza ei fiind un contract de munca si nu un act de numire pe functie.


"Desi numarul de medici din Romania este insuficient, iar migratia ingrijoratoare, proiectul de lege mentine o salarizare inacceptabil de mica", mai spune prof. dr. Vasile Astarastoae. "Principalul motiv pe care medicii il invoca atunci cand parasesc Romania este salarizarea sub orice critica in raport cu veniturile din Uniunea Europeana", a mai adaugat presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In urma imprumutului acordat de FMI tarii noastre, guvernantii vor trebui sa finalizeze legea salarizarii unice a bugetarilor anul acesta.
Astfel, functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata din punct de vedere al salarizarii, conform propunerii, cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister, artist liric de opera.