Jumatate din populatia planetei sufera de hemoroizi

In Romania, boala hemoroidala are o larga raspandire, apreciata in statistici la 15-20% din populatie, ceea ce imprima un caracter social bolii.

Conform informatiilor de la National Center for Health Statistics, hemoroizii sunt o problema majora de sanatate publica. Igiena si sanatatea sunt strans legate in cazul acestei boli, iar o igiena riguroasa in cazul bolii hemoroidale duce la o ameliorare evidenta a simptomelor. De cele mai multe ori insa, boala este neglijata si tratata necorespunzator.

Studiile au aratat ca peste 50% din populatia planetei sufera de boala hemoroidala, luandu-se in considerare si hemoroizii care au caracter temporar si care pot sa apara la femeile insarcinate, precum si prezenta unui episod hemoroidal pe intreaga durata a vietii unui individ.




De jena, nu merg la medic

Multi bolnavi abordeaza problema cu jena si nu merg la medic, incercand sa ignore sau sa trateze "in casa" simptomele. In cele mai multe dintre cazuri, boala se agraveaza. Tratamentul medicamentos nu este curativ si de aceea, este extrem de importanta igiena.

Hemoroizii provoaca dureri intense din cauza inervatiei puternice a zonei rectale si apar mai des la persoane cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani. De asemenea, mai mult de 90% dintre femeile gravide si proaspetele mamici sufera de hemoroizi.
Si factorul ereditar joaca un rol important in incidenta acestei boli. Hemoroizii pot aparea atat ca predispozitie constitutionala, cat si ca o consecinta a altor boli (ciroza, colita etc).