Consumul de oua creste riscul de diabet la barbati

Un nou studiu sustine ca consumul a mai mult de 5 oua pe saptamana grabeste moartea tuturor celulelor, iar in cazul diabeticilor riscul mortalitatii celulelor este mai ridicat mai ales in randul barbatilor.

"Cu cat batbatii consuma mai multe oua, cu atat creste riste riscul nu numai de a face diabet ci si de a muri", a declarat autorului studiului Dr. Luc Djousse, epidemiologist la Spitalul pentru Femei din Brigham si profesor asistent la Scoala de Medicina Harvard din Boston. Dr. Djousse impreuna cu echipa au analizat consumul de oua si mortalitatea in cazul a peste 21.000 barbati care au participat la Studiul pentru Sanatatea Fizica, studiu care a urmarit afectiunile cardiovasculare si prevenirea cancerului in randul doctorilor din America.

Participantii aveau varste cuprinse intre 40 si 86 de ani si timp de 20 de ani toti acesti doctori au completat anual chestionare scrise despre consumul zilnic de oua, infarct, incidenta atacurilor de inima, diabet, nivelul colesterolului, fumatul si consumul de alcool si informatii generale despre diete. Consumul a cel mult 2 oua pe saptamana se pare ca nu influenteaza infarctul, atacurile de inima, si nici nu grabeste moartea tuturor tipurilor de celule, dar consumand mai mult de 2 oua sanatatea pacientilor a fost deteriorata cu 23%.
Ba mai mult a fost descoperit ca mortalitatea esta mai ridicata in randul doctorilor care isi controlau cu greu nivelul de glucoza din sange. Astfel, consumarea a 5 oua pe saptamana dubleaza riscul de mortalitate in randul celulelor. Ouale au un continut ridicat de colesterol, fiind direct corelate cu afectiunile cardiovasculare. Cu toate acestea unele studii sustin ca acesta nu afecteaza nivelul zaharului din sange la foarte multe persoane, ci doar in cazuri restranse. Un singur oua contine aproximativ 200 ml de colesterol iar limita zilnica admisa in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare fiind de 100 ml.
Pe de alta parte, ouala sunt o sursa buna de minerale, vitamina B, proteine, folati si grasimi mononesaturate - toate acestea putand scadea riscul aparitiei mai multor afectiuni. Pentru a explica efectele oului asupra barbatilor, cercetatorii cred ca in cazul acestora colesterolul ajunge mai repede in sange, decat in cazul femeilor. "Avem nevoi de informatii mult mai detaliate pentru a confirma aceasta ipoteza, cu toate aceastea consumati mai putine oua... nu se stie niciodata cate complicatii pot aparea", a mai declarat dr.
Djousse.