Cetatenii sunt receptivi la programul de evaluare a sanatatii

In primele 3 luni ale desfasurarii programului, a reiesit faptul ca persoanele de varsta a III- a, au fost cele mai receptive, prezentandu-se in numar mai mare in vederea evaluarii starii lor de sanatate. Ulterior, in urmatoarele 3 luni, interesul a fost manifestat si de catre populatia activa si fara afectiuni patologice cunoscute in antecedente.

Bilantul primelor 6 luni in care s-a derulat Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei arata faptul ca programul mobilizeaza si ajuta cetatenii sa fie mai receptivi la o cultura medicala care presupune controale anuale; ajuta la prevenirea imbolnavirilor si la depistarea precoce a bolilor; ajuta la descoperirea unor boli rare, fiind investigate multe persoane; persoanele neasigurate au posibilitatea sa-si faca gratuit analizele si, eventual, sa inceapa sa-si plateascã asigurarile si sa fie in evidenta unui medic de familie.
 
In perioada analizata, trebuiau sa se prezinte la medic toti cei nascuti in lunile iulie-decembrie, adica  11.

092.890. S-au prezentat 5.415.661, adica 48,8%.  Deci aproape jumatate, ceea ce confirma concluzia ca oamenii incep sa devina mai receptivi cand vine vorba de propria sanatate.
 
Judetele care au inregistrat cea mai buna participare a populatei la program sunt: Arad, Harghita si Valcea. Participarea cea mai redusa a fost inregistrata in: Bucuresti, Calarasi si Giurgiu.

Ca urmare, programul se va prelungi pana la 31 decembrie 2008, pentru ca sa beneficieze de el cat mai multi cetateni, inclusiv cei care lucreaza in strainatate.