Carnea de porc cu dioxina a ajuns si in Romania

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Siguranta Alimentelor, peste 3 tone de carne de porc infestata cu dioxina au ajuns in Romania prin Belgia. Lotul de carne provine din Irlanda, iar beneficiarul este o firma din Bucuresti.

Pentru retragerea carnii de pe piata, inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au efectuat controale la firma din Bucuresti, dar nu au gasit carne din lotul incriminat. Acesta a fost redistribuit in judetele Ilfov, Buzau si Olt.

Mai mult decat atat, serviciile veterinare din Ungaria au emis astazi o notificare autoritatilor romane in legatura cu intrarea in tara noastra, in perioada 26.09 – 21.11.2008, a unei cantitati de 70 de tone de carne din Irlanda, pe filiera Polonia  - Ungaria.

Inspectorii romani verifica depozitele si unitatile beneficiare ale acestor transporturi, identificate in judetele Prahova, Valcea si Bucuresti.

In Irlanda, toate produsele din carne de porc procesate dupa data de 1 septembrie au fost retrase de pe piata. Comsia Europeana incearca sa determine in ce tari au ajuns produsele contaminate. Inca de sambata guvernul irlandez a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc din magazine, restaurante si fabrici de prelucrare din cauza suspiciunilor privind contaminarea cu dioxina.


Dioxina este un compus chimic artificial foarte toxic pentru organismul uman, iar expunerea indelungata la aceasta substanta provoaca diferite forme de cancer, boli de piele si afecteaza sistemul imunitar.

Sursa: Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor