Blugii cu talie joasa dau anexita

Din cauza frigului, femeile sunt mai predispuse, în această perioadă, la afecţiunile genitale. Dintre acestea, boala inflamatorie pelvină este cea mai frecventă şi poate apărea la orice vârstă. Inflamarea organelor genitale se poate asocia cu factori microbieni preexistenţi, dar şi cu factori parazitari. Cel mai cunoscut parazit este Clamydia. Boala constă într-o acumulare progresivă a factorilor inflamatori şi/sau infecţioşi.

De aceea, în stadii incipiente, boala este tolerată, iar pacientele ajung la medic în stadii acute. Boala poate duce la apariţia anexitelor, care se manifestă cu durere şi febră. În cazul în care se inflamează şi ovarele şi uterul, apare în plus şi sângerare locală. Boala inflamatorie pelvină poate da reacţii peritoneale, aceasta fiind o complicaţie foarte gravă. Dacă pacienta nu se prezintă la medic, boala se cronicizează, afecţiunea va reapărea frecvent, va avea dureri mai mari, înainte şi în timpul menstruaţiei, precum şi în timpul actului sexual.
Ar fi bine ca în perioada iernii să se evite îmbrăcămintea la modă, ca, de exemplu, blugii cu talie joasă şi tricourile sau bluzele foarte scurte. Boala inflamatorie pelvină necesită o terapie de lungă durată. Este extrem de important ca pacienta să ducă la capăt tratamentul, chiar dacă, la câteva zile, durerea dispare. Orice durere în zona pelvină, chiar dacă este suportabilă, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru pacientă.