Avortul cu pilule este legal in Italia

Agentia Italiana a Medicamentului (AIFA) a decis ieri legalizarea pilulei avortive RU486, atragand proteste din partea Vaticanului, relateaza BBC.

AIFA a precizat ca pilula RU486 nu se va gasi in farmacii, ci va fi administrata sub supraveghere medicala numai in spitale. Specialistii recomanda utilizarea ei pana cel tarziu in a saptea saptamana de sarcina. Reprezentantii Vaticanului au precizat ca femeile care vor folosi RU486, precum si medicii care o vor prescrie vor fi exclusi din comunitatea de catolici, deoarece considera metoda ca fiind echivalenta cu avortul chirurgical.

Pilula a fost introdusa in Franta acum 20 de ani, dar se gaseste si in SUA si alte tari europene.

Aceasta metoda permite unei femei sa apeleze la o interventie chimica de intrerupere a sarcinii si mai putin invaziva, in defavoarea celei chirurgicale. Potrivit site-ului Romedic.ro, mifepristonul determina separerea placentei de endometru, inmoaie cervixul si creste contractiile uterine pentru a permite continutului uterin sa fie expulzat. Este un steroid sintetic, care blocheaza progesteronul, hormonul care intretine sarcina. De asemenea, este folosit si ca metoda contraceptiva de urgenta.