Aviara ar putea ucide doua milioane de romani



Rata de atac in cazul izbucnirii unei pandemii de gripa aviara ar duce la patru milioane de imbolnaviri, soldate cu doua milioane de decese pana la prepararea vaccinului antigripal.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, a declarat ca "orice pandemie functioneaza in trei etape. Prima etapa nu poate fi acoperita de vaccinul contra gripei aviare, deoarece decelarea tulpinilor dureaza intre una si sase luni. Selectia si prepararea tulpinilor pentru vaccin - intre una si doua luni", a declarat prof.
dr. Adrian Streinu Cercel. Romania se afla in stadiul de pregatire a fabricarii unui astfel de vaccin. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa de la Institutul Cantacuzino, a spus ca nimeni in lume nu-si permite sa faca un stoc de vaccin. "In Romania se lucreaza intens la prepararea unui astfel de produs. S-au demarat deja studii experimentale. In cazul unei pandemii vom putea prepara vaccinul in patru luni", a spus dr. Viorel Alexandrescu. Specialistii romani avertizeaza ca o pandemie de gripa este inevitabila, insa nu se stie cand va aparea.
In intreaga lume, intre anii 2004 si 2006, au fost inregistrate 204 cazuri si 113 decese. "Virusul H5N1 are bariera de specie, adica nu poate sari de la pasare la om sau de la pasare la porc. Pentru a se putea transmite trebuie sa se cupleze pe un receptor specific si de aceea transmiterea este foarte dificila. Porcul poseda ambele variante de receptori, adica poate prelua virusul gripei umane si pe cel al gripei aviare. In momentul in care virusul face saltul intre specii, este grav", a spus profesorul Cercel.


Incidenta, necunoscuta

Specialistul a subliniat ca in cazul omului incidenta este necunoscuta si subestimata. "Nu intotdeauna virusul reuseste sa declanseze boala. Acest virus afecteaza copiii si adultii sanatosi. Perioada intre debut si spitalizare este de trei pana la opt zile. Boala evolueaza rapid catre insuficienta multiplelor organe. Decesul apare dupa 9-10 zile de la debut, iar pentru cei internati in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva - in 30 de zile. Tratamentul instituit la timp, in 48 de ore, mareste sansa de supravietuire cu 80%, iar dupa aceasta perioada scade sub 20%", a mai spus prof.
dr. Adrian Streinu Cercel. In Romania exista doua preparate pentru preventie, si anume Relenza si Tamiflu, medicamente antivirale, nu vaccinuri.