Acupunctura si tulburarile de somn

Tulburarile de somn constituie una dintre cele mai frecvente patologii cu care ne intalnim zilnic la cabinet. Cauza principala a insomniilor o constituie stresul sub care cu totii traim. In acest context, medicina traditionala chineza, prin valentele ei reglatoare, contribuie la efortul de adaptare pe care organismul uman supus stresului il face zi de zi. Ideea fundamentala a filosofiei si medicinii chineze o consituie echilibrul si interactiunea Yin-Yang, cele doua aspecte opuse, dar interdependente ale lumii in care traim.

Yang-ul reprezinta toate procesele active, intense, rapide, arzatoare, urcatoare, luminoase, incalzitoare, pe cand Yin-ul reprezinta tot ceea ce este inert, dens, material, incet, nemiscat, coborator, intunecat, racitor. In medicina, Yin-ul si Yang-ul au insemnatatea lor: o boala cu debut brusc, cu simptome intense, cu evolutie rapida spre vindecare si durata scurta este o bola de tip Yang. O boala veche, lent instalata, cu manifestari mai putin zgomotoase, dar cu evolutie indelungata este o boala de tip Yin.
Revenind la insomnii, vom spune ca stresul sau alte cauze pot produce in organism atat modificari de tip exces (Yang), cat si deficit (Yin). Insomniile pot fi de trei feluri: cand pacientului ii e greu sa adoarma, cand pacientul adoarme usor, dar se trezeste peste noapte repetat, sau cand adoarme greu si se si trezeste des. Insomniile de tip exces sunt cele care apar la persoane agitate mental si fizic, care in scurtele perioade in care adorm viseaza mult si agitat, persoane implicate in multe activitati simultan si care ajung sa fie depasite de situatie.
Insomniile de tip deficit apar in urma unor boli cronice (tip Yin) care afecteaza organele interne si creierul. Acupunctura are drept scop echilibrarea aspectului Yin cu cel Yang al organismului, redand astfel pacientilor posibilitatea de a se odihni corespunzator.