Reţete de post: 3 combinaţii numai cu alimente sănătoase şi săţioase

Lintea este o sursă importantă de proteine, minerale şi vitamine pe care te poţi baza atunci când vrei să nu mănânci de dulce.


 

În perioada postului este bine să optezi pentru alimente integrale şi nicidecum pe semipreparatele de post pe care le găseşti în supermarket. Include în alimentaţia ta linte, mazăre, orez integral, lapte de soia, tofu, năut, ciuperci, avocado, mei, hrişcă, amarant, quinoa în loc de pateuri vegetale din comerţ sau alte preparate de post din magazin.

Iată trei reţete rapide de post care au la bază ingrediente sănătoase şi asigură necesarul de nutrienţi necesari pentru organism:

Supă cremă de mazăre

Ingrediente:

- 1 cană mazăre congelată;
- 1/2 avocado;
- 1 căţel de usturoi;
- 1/4 ardei gras roşu sau verde;
- zeamă de lămâie, după gust;
- sare şi piper, după gust;
- 2-3 linguri ulei de măsline;
- 1 ardei iute uscat sau câteva felii de ardei iute proaspăt;
- 1/2 linguriţă de curry;
- mărar;
- câteva frunze de mentă;
- apă, în funcţie de consistenţa dorită.

1. Mazărea nu trebuie lăsată la decongelat, ci se trece rapid printr-un jet de apă rece.
2.

Se pun în blender toate ingredientele, în afară de avocado şi verdeţuri, şi se mixează până obţii o cremă consistentă.
3. La final adaugă avocado, verdeaţa şi mixează încă un minut.
4. Se toarnă într-un bol şi se ornează cu boabe de mazăre, crutoane, mărar proaspăt, ulei de măsline şi puţină boia.

Quinoa cu broccoli şi garnitură de dovleac la cuptor

Pentru quinoa cu broccoli ai nevoie de:

- 1/2 cană cu quinoa
- 1 cană cu apă
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
- oregano
- cimbru
- 4-5 bucheţele de broccoli.

Se pun la fiert, la foc mic, toate ingredientele cu excepţia bucheţelelor de broccoli. Se lasă 10 minute sub capac, după care se pun bucheţelele de broccoli şi se mai lasă câteva minute până se înmoaie puţin.

În funcţie de preferinţe, poţi lăsa mai mult sau mai puţin broccoli pe foc.
Pentru dovleacul şi sfecla la cuptor ai nevoie de:

- 1 cană cu dovleac, tăiat cubuleţe
- 1/2 cană cu sfeclă roşie tăiată cubuleţe
- 3-4 linguri cu ulei de măsline
- cimbru
- sare
- piper
- boia de ardei iute.

Se stropesc legumele cu uleiul de măsline, se condimentează şi se amestecă bine împreună. Se aşază în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor aproximativ o jumătate de oră până ce obţii consistenţa dorită a legumelor.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

Ingrediente

- 1 cană de linte portocalie, fiartă;
- 2 căni cu fasole verde congelată, fiartă la abur;
- 2 ardei capia, tăiat mărunt.

Lintea se lasă la fiert în apă amestecată cu curry.
Fasolea verde se fierbe la abur într-un vas cu capac în care se pune apă doar de un deget.
Poţi să amesteci ingredientele sau le poţi aşeza pe farfurie şi să le stropeşti cu dressing-ul cremos din tahina.

Ingrediente pentru dressing-ul cremos

- 2 linguri cu pastă de susan;
- 1 linguriţă zeamă de lămâie;
- 1 căţel de usturoi pisat sau răzuit mărunt;
- 2-3 linguri cu apă, în funcţie de cât de cremos preferi dressing-ul;
- sare de mare;
- piper negru;
- pudră de ardei iute (opţional).