Cum să faci pâine crocantă, sănătoasă şi fără făină albă rafinată

Nu e nevoie să laşi pâinea la dospit şi nici nu necesită frământare. Dacă vrei să eviţi făina rafinată şi aditivii de tot soiul, iată două reţete rapide de pâine crocantă. 1.

Nu e nevoie să laşi pâinea la dospit şi nici nu necesită frământare. Dacă vrei să eviţi făina rafinată şi aditivii de tot soiul, iată două reţete rapide de pâine crocantă.

1. Pâine raw cu leurdă proaspătă

Ingrediente
- 1 cană cu mix de seminţe de floarea soarelui, susan, in, chia;
- 3-4 linguri de ulei de măsline presat la rece;
- 2 linguri de pastă de ardei roşu (sau ardei proaspăt tocat);
- 1 linguri de pastă de susan tahina (opţional);
- 3-4 linguri de apă;
- 2 linguriţe de drojdie inactivă (opţional);
- boia de ardei iute;
- usturoi granulat sau proaspăt, după gust;
- curry;
- sare de mare;
- leurdă mărunţită.

Se mixează seminţele în robotul de bucătărie.

Este de preferat să laşi la înmuiat în apă seminţele de floarea soarelui şi cele de susan de seara până dimineaţa sau măcar 3-4 ore. Pune făina rezultată într-un castron, adaugă celelate ingrediente şi amestecă-le bine. Ca să tai pâinicile eu am pus aluatul între două foi de copt şi l-am întins cu făcăleţul până ce am obţinut grosimea dorită. Se taie uşor cu un cuţit, se pun la deshidratat 6 ore sau se usucă în cuptor la temperatură mică.

2.
Pâine raw cu ceapă verde şi coriandru

Ingrediente
- 1 cană cu seminţe de floarea-soarelui crude, înmuiate peste noapte;
- 1/2 cană cu amestec de in mărunţit şi întreg, înmuiat peste noapte;
- ulei de măsline şi apă, cât să mixeze blenderul seminţele;
- sare;
- 2 fire de ceapă verde;
- 1 lingură cu seminţe de coriandru, măcinate;
- 1 linguriţă cu fulgi de drojdie inactivă (se găsesc în magazinele naturiste).

1. Se mixează seminţele de floarea soarelui cu puţin ulei de măsline şi apă până devin cremoase.
2.

Apoi se adaugă seminţele de in şi se mixează bine împreună cu pasta rezultată din seminţele de floarea soarelui.
3. Se adaugă sarea, ceapa verde, seminţele de coriandru şi fulgii de drojdie inactivă. Se mixează ingredientele împreună, cu cât mai puţină apă posibil.
4. Se toarnă câte puţin pe hârtia de copt pentru a forma turtiţe şi se lasă la deshidratat 12 ore la o temperatură de 40 de grade Celsius pentru a-şi păstra nutrienţii. De asemenea, poţi să foloseşti cuptorul cu uşa întredeschisă şi pe foc mic până obţii consistenţa dorită.
Se păstrează la frigider, într-un recipient închis şi rezistă câteva săptămâni bune.

Foto: Ioana Maroşan