Toamna si sistemul imunitar

Sanatatea noastra este afectata de catre mediul inconjurator, inclusiv de succesiunea anotimpurilor. Asadar trebuie sa ne adaptam in continuu in functie de trecerea anotimpurilor. Toamna trebuie sa acordam o grija aparte sistemului imunitar si sa evitam pe cat posibil uscaciunea sau umezeala de afara si vantul. Afla care sunt principalele modalitati de a-ti intari sistemul imunitar si implicit pentru a dobandi o sanatate de fier.
Observi tristetea frunzelor cazute? Sau suflul rece din aer?

Toamna este sezonul maturitatii si al recoltei. Aerul devine mai geros, iar frunzele isi incep "transformarea". Totul se desfasoara cu incetinitorul, iar zilele se micsoreaza. Vantul este mai mult sau mai putin racoros. Asigura-te ca ai o geaca suficient de groasa si acopera-ti gatul pentru a te feri de raceala si gripa - vantul are puterea de a infrange de multe ori sistemul imunitar.

Modul tau de a te alimenta potrivit care, implicit asigura o digestie buna, are o mare influenta asupra intaririi sistemului imunitar.


Uscaciunea este o problema frecvent intalnita in cazul unei toamne lungi si aride. Ea cauzeaza constipatia, gatul uscat, ochii uscati, parul casant si impiedica transpiratia. Iar mancarurile condimentate nu fac decta sa inrautateasca situatia. Sucul de pere este o solutie eficienta impotriva tuturor simptomelor enumerate mai sus.

Tristetea, o stare emotionala caracteristica acestui anotimp este foarte normala in aceasta perioada. De fapt, chiar si Asociatia Psihiatrilor din Statele Unite ale Americii sunt de acord ca durerea, in cazul pierderii unei persoane dragi, este normal sa se intinda pe o perioada de 6 saptamani.
O prelungire a acestei stari poate afecta intregul organism.

Dar sa nu uitam de "forma pozitiva" a tristetii - nostalgia, care se manifesta diferit la fiecare, fie ca citesti scrisori mai vechi sau rasfoiesti printre albumele de fotografii care-ti trezesc amintiri, fie iti alegi o muzica pe care o asociezi cu toamna. Nu este deloc recomandata prelungirea starii de nostalgie (doar daca nu iti place depresia si oboseala permanenta), dar o scurta "retrospectiva" este benefica pentru corp si inima.



Sfaturi pentru toamna
  • Incearca sa te culci cat mai devreme pentru a te trezi de dimineata;
  • Pastreaza-ti calmul si evita depresiile;
  • Tine-ti in frau "poftele" si incearca sa te concentrezi;
  • Respira adanc si cu calm;
  • Evita fumatul excesiv.


Consecintele neadaptarii la conditiile anotimpului

In prima faza: afectarea sistemului imunitar
In faza a doua: probleme metabolice si digestive, incluzand diareea si indigestia.