Leacuri rapide pentru raceala si tuse

Incepi sa racesti? Te inteapa gatul, iti curge nasul si nu te simti prea bine? Rasfata-te cu un ceai sau o baie cu miere, cimbru sau eucalipt. Leacuri populare care au un efect foarte bun de decongestionare si calmare si un avantaj de factura actuala - se prepara foarte repede.


Mancare cu ceapa si miere

Propritatile antiinflamatorii ale mierii si cepei ajuta la relaxarea spasmelor si calmeaza tesuturile iritate. In plus au si efect antimicrobian. Se pare ca si la nivelul plamanilor, ceapa te face sa plangi. Iritatia pe care o produce in stomac stimuleaza secretiile din plamani, facandu-le mai usor de eliminat.

Ai nevoie de:

  • 1 ceasca de miere;
  • 1 ceapa de marime medie, taiata in bucati mici;
  • 1 lingura de cimbru.


    Amesteca-le intr-o tigaie pana se inmoaie ceapa, si serveste amestecul cald, cu cartofi piure si friptura.



    In special copiilor le place aceasta garnitura, fiindca e dulce si se poate asorta cu mancarea lor preferata. Cimbrul e folosit chiar de actori pentru recapatarea vocii.


    Sirop de cimbru si miere

    Cimbrul e un bun expectorant si antimicrobian, iar mierea, pe langa efectul ei calmant, are si  rolul de conservant in acest amestec. Un mare avantaj e ca poate fi pastrat la frigider pe tot timpul iernii si folosit imediat cum simti ca gatul tau "scartie".


    Ai nevoie de:


    • 30 grame cimbru;
    • 1 ceasca de miere

      Infuzeaza 30 de grame de cimbru intr-o cana de apa fiarta, apoi amesteca ceaiul cu 1 ceasca de miere.


      Toarn-o intr-un recipient de sticla si...gata. Iti va fi la indemana de cate ori ai nevoie.

      Se ia cate o lingura nediluata pe care trebuie s-o lasi intai sa ajunga la temperatura camerei. Se pastreaza la frigider.


      Baie cu cimbru si eucalipt

      Cand esti pe marginea prapastiei si simti cum raceala te va domina peste cateva ore ce-ti poti dori mai mult decat o baie fierbinte. Daca ai putea adauga niste ierburi care sa-ti decongestioneze plamanii ar fi grozav, nu-i asa? Cimbrul are aceasta virtute. Este bronhodilatator si antimicrobian.

      Pe langa cimbru, cateva picaturi de ulei esential de eucalipt stimuleaza secretiile si are efect antimicrobian.


      Ai nevoie de:

      • 2 linguri de cimbru;
      • ulei esential de eucalipt.


        Cele 2 linguri de frunze de cimbru se fierb intr-un sfert de litru de apa 30 minute. Amestecul trebuie strecurat si turnat in apa de baie.

        Din sticluta de ulei esential de eucalipt trebuie sa torni in apa vreo 4-6 picaturi apoi sa amesteci bine.

        In timp ce stai in baie respira adanc si gandeste-te ca o sa-ti faca bine.

        Efectul placebo a vindecat pe multi.

        Mai poti profita de virtutile cimbrului pe o cale ametitoare - aburul. Simpla senzatie data de inhalarea aburilor calzi, care te invaluie, o sa-ti faca bine. Inainte sau dupa baie incearca o baie de aburi cu cimbru si eucalipt. In lumea cimbrului si eucaliptului mai incape raceala?