Am renuntat la tutun dupa o supradoza de nicotina!

Populatia trebuie sa cunoasca riscurile fumatului pasiv si activ, astfel, fumatorii ar trebui sa constientizeze consecintele fumatului asupra organismului iar nefumatorii trebuie sa inteleaga riscurile la care se supun prin inhalarea fumului de tigara. In randurile urmatoare veti gasi povestea unui om care a inceput sa fumeze la varsta de 13 ani!
"Primul contact cu tigara a fost la varsta de 13 ani"
Numele meu este Ghinea Mircea Constantin, am 58 de ani si din cauza varstei sunt pensionar. Primul contact cu tigara a fost cam pe la varsta de 13 ani, incepand cu fire ornamentale de paie pana la foi si mustati uscate de porumb. Trebuie precizat ca acest lucru se facea pe ascuns, avand in vedere ca parintii mei nu fumau.

Naivitatea varstei tinere, ca si puterea exemplului colectiv pe care doream sa-l copiez - pentru a epata - m-au facut sa aprofundez taina fumatului (tot pe ascuns) ducand la marirea numarului de tigari fumate.

Am terminat liceul, am facut armata dupa care am terminat si anii de facultate; aceste perioade au fost traversate cu tigara in mana si bricheta in buzunar.



"La moartea unui var apropiat m-am ales cu o supradoza de nicotina"
Dupa anul 1989 la moartea unui var apropiat, pe fond de oboseala  si exces de tigari m-am ales cu o supradoza de nicotina, dar si cu toate necazurile ce deriva din asta: temeperatura mare, tuse convulsiva, spitalizare, medicatie, nopti albe si suferinta.

Acesta a fost momentul de rascruce si de decizie in renuntarea la fumat, decizie mentinuta si astazi. Va dati seama ca au fost multe tentatii de reluare a fumatului  - o incercare nereusita la nunta fiicei mele - dar toate fara sorti de izbanda.

Consider ca in marea majoritate a cazurilor de renuntare la fumat (conform principiului cauza si efect) a existat un motiv puternic legat de impactul negativ asupra sanatatii omului si al bugetului personal.



"Totul depinde de ambitia si decizia finala a fiecaruia dintre noi de a alege binele si sanatatea"
In ceea ce ma priveste, odata luata decizia am cautat sa evit ipostaza fumatorului "pasiv" din spatiile unde se fuma, situatii care imi provocau tuse excesiva si stari de greata. O data depasit momentul critic, au ramas de domeniul trecutului, tentatia si pofta de a aprinde si a trage fum de tigara in plamani.


"Au inceput schimbari pozitive in rationament, comportament, cumpatare, in mirosul degajat... si in robustetea fizica"
Ca o mentiune speciala, chiar daca au trecut multi ani de cand am renuntat la fumat am ramas cu o sensibilitate la raceala, plus tuse accentuata si durere in gat.



"Renuntarea la tutun se face prin ambitie si hotarare"
Personal, nu cred in combaterea fumatului cu metode "pseudoamagitoare", cum ar fi: plasturi, guma cu nicotina, tigari electronice sau alte metode.

Combaterea fumatului se face numai prin ambitie personala si hotarare puternica pe perioada lunga si foarte lunga.

In final doresc sa adresez o intrebare celor curiosi sa incerce fumatul, cat si celor care fumeaza:

ATI VENIT PE LUME CU TIGARA IN MANA?

Tu iti doresti sa te lasi de fumat? Consideri ca ai avea suficienta vointa sa te lasi sau ai nevoie de un ajutor? Spune-ne povestea ta si o vom publica pe site-ul nostru in speranta de a ajuta si alti cititori.
Asteptam parerile voastra pe adresa de contact@topsanatate.ro