Pedaleaza!

Cel mai adesea, durerile de spate nu iti permit sa faci sport. Dar starea de sanatate a zonei lombare depinde tocmai de acest antrenament fizic - asa ca te afli intr-un cerc vicios. Vei vedea insa ca aceasta nu este o situatie "fara iesire".

In general, exercitiile aerobice sunt perfecte pentru lupta impotriva durerii. Ele permit organismului sa se relaxeze si stimuleaza eliberarea de endorfine. Disconfortul resimtit de pacientii cu dureri de spate este adesea tratat astfel, pentru ca sportul poate altera perceptia durerii, conform cercetatorilor in domeniu.

Totusi, in ciuda avantajelor oferite de aceste exercitii, multi pacienti nu le pot practica sau simt ca neplacerile se agraveaza odata cu antrenamentul sportiv. Daca te afli intr-una din aceste situatii, nu te speria! Exista o solutie perfecta pentru cei cu mobilitate redusa (dintr-un motiv sau din altul) si ea se numeste bicicleta stationara.



Beneficiile utilizarii bicicletei stationare

1. Antrenamentul este bland si impactul sau asupra muschilor - redus.

Bicicleta stationara te va ajuta astfel sa profiti din plin de beneficiile sportului, reducand riscul de accidentare.

2. Exercitiile usoare (supravegheate de un specialist) tind sa reduca durerile lombare si sunt bine tolerate de pacientii care nu pot practica alte sporturi.

Atenuarea durerilor de spate cu ajutorul exercitiilor este intalnita cel mai des in cazul acestor afectiuni:

Stenoza spinala

Pentru pacientii cu stenoza spinala, pozitia un pic inclinata pe bicicleta dreapta este confortabila, acest unghi oferindu-le posibilitatea sa exerseze fara dureri.


Osteoartrita

Cei care sufera de osteoartrita prefera bicicleta stationara altor forme de aerobic pentru ca ea le permite sa isi pastreze incheieturile flexibile, fara a depune un efort extraordinar.

3. Pedalarea te ajuta sa iti fortifici muschii care sustin sira spinarii.

Lucrand muschii picioarelor si pe cei ai coapsei, iti vei crea un punct de sprijin si pentru spate. Pe bicicleta executi doua tipuri de miscari - impins si tras. Prima iti pune la treaba cvadricepsul, iar cea de-a doua, tendoanele genunchilor. Recomandarea specialistilor este sa vizualizezi mental miscarea circulara a piciorului atunci cand pedalezi, pentru o concentrare maxima asupra exercitiului.
Ca bonus, mersul pe bicicleta iti poate fortifica si muschii abdominali, daca ii incordezi si ii mentii astfel pe toata durata antrenamentului.


4. Folosind bicicleta iti recapeti flexibilitatea si mobilitatea.

Muschii si ligamentele care nu "lucreaza" in mod regulat au sanse mari sa iti provoace neplaceri - sub forma de contractii si spasme. Stresul fizic acumulat de zona lombara poate fi insa redus prin exercitiile pe bicicleta, deoarece acestea iti tonifica muschii si iti ofera o mobilitate crescuta.

5. Sanatatea aparatului cardiovascular se mentine la cote inalte prin exercitiu fizic.

O bicicleta stationara iti poate fi de folos si in ceea ce priveste sanatatea inimii si imbunatatirea circulatiei sangelui.
Fiind o forma usoara de activitate cardiovasculara, pedalarea constanta va usura patrunderea oxigenului si a substantelor nutritive in muschi. Cu o circulatie mai buna si fara muschi intinsi sau durerosi, problemele de spate au sanse mari sa dispara cat de curand!