Tot mai multi bolnavi de cancer s-au vindecat

Numarul bolnavilor vindecati de cancer este in continua crestere, arata cel mai recent studiu european aparut intr-un numar special al publicatiei European Journal of Cancer.

Studiul Eurocare 4 (European Cancer Registry) realizat in 23 de tari din Europa sustine ca europenii diagnosticati cu cancer au tot mai multe sanse de supravietuire datorita tratamentelor medicale. Cercetatorii au analizat mai multi indicatori privind evolutia cazurilor de cancer in perioada 1995 - 2002, comparand date referitoare la nationalitate, tipul de cancer si sexul persoanelor vindecate. Astfel, aproximativ 35% din totalul populatiei din tarile analizate a fost inclusa in cel mai mare studiu epidemiologic realizat in Europa.

La finalul analizei, raportul Eurocare 4 arata ca numarul persoanelor vindecate de cancer pulmonar a crescut de la 6% la 8%, in cazul cancerului de stomac de la 15% la 18%, respectiv de la 42% la 49% pentru cancerul colorectal.


Invingatori: barbatii din Islanda si femeile din Franta si Finlanda

In privinta impartirii pe sexe, indiferent de tipul de cancer, cel mai mare numar de barbati care au supravietuit cancerului se regaseste in Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate de cancer este inregistrat in Franta si Finlanda (59% in ambele tari).

In Polonia se inregistreaza cel mai scazut procent de pacienti vindecati: 21% in cazul barbatilor si 38% in cazul femeilor.

Cercetatorii au evidentiat o diferenta semnificativa intre tarile Uniunii Europene in privinta tipurilor de cancer care au inregistrat cele mai numeroase vindecari.


In Franta si Spania, cei mai multi vindecati de cancer pumlonar

Datele arata ca in Franta si Spania sunt cei mai multi pacienti vindecati de cancer pulmonar (10%), in vreme ce proportia cea mai scazuta (doar 5%) este inregistrata in Danemarca. Cehia si Polonia.

Cancerul pulmonar este cea mai des intalnita forma de cancer, la nivel global inregistrandu–se anual 1.4 milioane de noi cazuri. Din nefericire insa, cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate tarziu, in stadiu inoperabil sau metastazat. In ciuda folosirii chimioterapiei ca optiune terapeutica de prima linie, mai putin de 5% dintre pacientii cu cancer pulmonar supravietuiesc 5 ani, restul de 95% decedand in aproximativ 12 luni de la diagnosticare.
Ca urmare, extinderea perioadei de supravietuire fara progresia bolii si reducerea efectelor adverse sunt factori cheie in tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar.


In Franta sunt cei mai multi vindecati de cancer colorectal

Franta este inca o data fruntasa, inregistrandu-se rata cea mai mare de vindecare (49%) in randul pacientilor cu cancer colorectal. Spre deosebire de francezi, doar 30% dintre polonezi, cehi si danezi s-au vindecat de cancer colorectal in perioada supusa analizei.

Cancerul colorectal afecteaza intestinul gros si este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei,  reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 56.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului colorectal in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 100.000 de pacienti pe an.


In Finlanda, Franta, Spania si Suedia, cei mai multi vindecati de cancer la san

73% dintre finlandezi, francezi, spanioli si suedezi s-au vindecat de cancer la san, in vreme ce procentul se situeaza sub 60% in Cehia si Polonia.

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenta sa fiind in crestere.
In fiecare an sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi in Europa si aproximativ 175.000 in Statele Unite ale Americii, cu o rata anuala de deces de aproximativ 165.000 de paciente in Europa si 44.000 in Statele Unite ale Americii. Anual, in intreaga lume, mai mult de 700.000 de femei mor din cauza acestei boli si se estimeaza ca 8-9% din femei vor dezvolta cancer de san pe parcursul vietii. Rata de succes a tratamentului depinde de stadiul in care se afla cancerul cand este diagnosticat. "Cu cat diagnosticul este pus mai repede, cu atat sansele de vindecare cresc. Descoperit in stadiul 0, rata de de supravietuire este de 100%," adauga prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic Bucuresti.

Romania nu a fost inclusa in studiu pentru ca nu avem un registru al persoanelor diagnosticate cu cancer, insa specialistii oncologi de la noi sunt de parere ca rata de supravietuire a bolnavilor cu cancer este in crestere. Potrivit ultimelor statistici ale Ministerului Sanatatii 355.000 de romani sufera de cancer, dintre care 4.400 sunt copii. Datele arata ca anual 2000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta afectiune.
Printre factorii de risc se numara alimentatia necorespunzatoare, expunerea la radiatii si fumatul.

Citeste si ...
Nucile previn aparitia cancerului la san
Guma cu nicotina creste riscul de cancer
Dieta influenteaza riscul de cancer renal
Un nou tratament impotriva cancerului de prostata
Ceaiul fierbinte creste riscul de cancer esofagian
Solarul, cauza cresterii alarmante a cazurilor de cancer de piele