Cataracta si degenerescenta maculara

Ambele afectiuni ale ochilor sunt eticheta batranetii, dar aceasta nu insemana ca trebuie sa te lasi invinsa de aceste afectiuni atunci cand ajungi la o varsta inaintata. Prin consumarea unor alimente care contin substante valoroase pentru vedere vei reusi sa iti protejezi ochii de aceste boli care apar in timp.
Sa intelegem cataracta

Realitatea este sumbra. Daca traiesti suficient de mult, toate sansele de a face cataracta sunt de partea ta. Aceasta suferinta parca creste odata cu numarul populatiei, in fiecare an fiind diagnosticate un milion de cazuri noi de cataracta severa, care necesita interventia chirurgicala.

Cataracta isi face aparitia ca o pata pe cristalinul ochiului, localizat in spatele irisului. Unele tipuri de cataracta se dezvolta atat de incet, incat nici nu trebuie sa iti faci grija din cauza ei, iar daca aceasta pata este localizata pe marginerea cristalinului, exista posibilitatea ca aceasta sa nu interfereze cu vederea propriu-zisa.

Cand cataracta incepe sa ti se agraveze vei observa cum vederea ti se incetoseaza, vei avea o sensibilitate la lumina si vei prezenta o dificultate in perceperea culorilor.

Aceasta afectiune evolueaza progresiv, motiv pentru care va trebui ca persoana in cauza sa isi schimbe frecvent lentilele, pana cand ochelarii nu vor mai fi de folos pentru rezolvarea acestei probleme. La urmatoarea consultatie de specialitate, medicul iti va spune ca afectiune este intr-un stadiu foarte avansat si ca ai nevoie de interventie chirurgicala.


Pana in 1970 interventia chirurgicala pentru cataracta nu asigura vinderea acestei afectiuni, dar acum o astfel de interventie nu dureaza mai mult de o ora, si de cele mai multe ori pacientul pleaca pe picioarele lui acasa dupa o scurta perioada de timp.

In timpul operatiei lentila naturala este indepartata si inlocuita cu o lentila de plastic intraoculara. Majoritatea interventiilor pentru cataracta se sfarsesc cu un succes sigur: lentila implantata restabileste vederea pierduta si corecteaza necesitatea ochelarilor. In unele cazuri pacientul mai are nevoie de ochelari cand citeste sau pentru vederea la distanta.


Sa intelegm degenerarea maculara

Cataracta poate afecta cele mai multe persoane, dar degenerarea maculara este cauza principala a orbirii cauzata de varsta. Din aceasta cauza, cercetatorii lucreaza din greu pentru a intelege mai bine cum trebuie prevenita si tratata aceasta afectiune a ochilor.

Macula sau macula lutea este o zona a retinei, care se afla in spatele ochiului. Retina este ca un ecran pe care lentila focuseaza lumina care intra in ochi. Cu toate ca ocupa o suprafata extrem de mica de pe retina, macula contine celule specializate responsabile de vederea centrala fixa de care te folosesti atunci cand citesti, conduci dar si in alte activitati zilnice care necesita privirea limpede si fixa.


Cand macula degenereaza, unele mesaje de la ochi catre creier care iti spun ca ceea ce vezi nu poate fi transmis, vederea devine incetosata si deformata. Se poate ca tu sa vezi forme, dar nu linii fine, si iti apare o pata alba pe retina. In acest caz, exista posibilitatea sa iti piezi vederea cu totul. Nu exista un tratament efectiv care sa iti redea vederea dupa ce macula a inceput sa degenereze.

Cercetatorii au descoperit ca retina este constant imbaiata in vitamina C, la nivele mult mai ridicare decat cele normale, care se gasesc in sange. Unii cercetatori speculeaza ca vitamina C se afla acolo pentru protectie si din aceasta cauza cantitatea de vitamina C trebuie suplinita dupa trecerea anilor. Astfel, antioxidantii ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Expunerea, in general, la lumina ultravioleta (UV), cum este lumina soarelui, afecteaza celulele. Ochiul nu face exceptie la aceasta categorie, de fapt, cu cat expunerea la UV este mai indelungata cu atat riscul unei afectiuni a ochiului este mai ridicat.

Ochiul este expus in mod constant luminii si aerului, poluat bineinteles, iar aceasta este reteta afectiunilor oxidative. Cand celulele sunt oxidate, acestea declanseaza anumite reactii care distrug orice gasesc in cale, chiar si sanatatea celulelor de pe cristalin sau macula ochiului.
 

S-au facut cercetari pentru a afla daca exista conexiuni intre nutritie si vedere, astfel, s-a aflat ca antioxidantii lucreaza progresiv asupra cataractei si pot ajuta la prevenirea acesteia. Printre antioxidantii care ajuta la scaderea incidentei cataractei se afla: beta-caroten, vitamina C, vitamina E si zincul.

Cercetatorii, de asemenea, sugereaza ca oamenii sa consume o cantitate mai mare de alimente care contin acizi grasi omega 3. Printre acestea se gasesc: pestele, soia, germeni de grau si ulei de canola.

Potrivit studiilor, femeile care consuma regulat legume si fructe prezinta un risc cu 39% mai scazut pentru a dezvolta o cataracta severa, in comparatie cu cele care nu consuma aceste alimente. Alte studii au scos la iveala ca 180 mg de vitamina C, zilnic reduce riscul devoltarii cataractei cu 50%.


Remedii naturiste pentru ochi

Vitamina C, vitamina E si beta-caroten pot proteja ochiul de cataracta si degenerarea maculara. Iata o lista cu alimente care contin acesti nutrienti:

1. Vitamina C: broccoli, pepene, varza verde, conopida, citrice, papaya, capsune , tomate.

2. Vitamina E: oua, alune, migdale, seminte de florea-soarelui, cereale si ulei de floarea-soarelui.


3. Beta-caroten: mango, caise, pepene, morcovi, cartofi, dovleac, varza, spanac, napi, piper, ardei rosu.


Tips-uri sa iti salvezi vederea

Iata 7 pasi simpli pe care ii poti urma pentru sanatatea ochilor:

1. Limiteaza expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00, cand lumina soarelului nu este intensa.

2. Poarta sapca, palarie cand esti la soare pentru protectie.
 
3. Alege-ti ochelari de soare cu protectie UVA si UVB.

4. Nu mai fuma, deoarece fumatul creste cantitatea leziunilor oxidative, care se infiltreaza in ochi.

5. Daca ai diabet, nivelul glucozei din sange trebuie tinut sub control. Nivelul ridicat de glucoza din sange afecteaza cristalinul ochiului.

6. Consuma multe fructe si legume, cel putin 5 fructe si legume pe zi. Asigura-te ca printre acestea se regasesc si cele bogate in vitamina C si beta-caroten.

7. Consultatii oftalmologice periodice.